Ο ζωγράφος παρουσιάζει το βιβλίο του «Σφετεριστές και Τέχνη, η ζωγραφική τον 10ο αιώνα στο Βυζάντιο» την Τρίτη 31 Μαρτίου.

Η λεγόμενη και «μακεδονική αναγέννηση» δεν είναι η πλέον δημοφιλής εποχή στην ιστορία της τέχνης και των γραμμάτων ανάμεσα στους σύγχρονους έλληνες μελετητές. Παρότι, η εποχή συμπίπτει με μια από τις λαμπρότερες περιόδους της βυζαντινής αυτοκρατορίας –η μακεδονική δυναστεία η οποία κυριαρχεί στο πολιτικό προσκήνιο εκείνη την εποχή διευρύνει τα σύνορα της αυτοκρατορίας μετά από χρόνια συρρίκνωσης και αποκαθιστά το κύρος της- και το πολιτιστικό αποτύπωμά της γίνεται φανερό στην τέχνη της ιταλικής αναγέννησης, η σημασία της παραγνωρίζεται στην Ελλάδα.

Ο Νίκος Κακαδιάρης είναι γνωστός ζωγράφος με ποιητικές ανησυχίες –έχει δημοσιεύσει την ποιητική συλλογή «Τοπία της μνήμης» (Εκδόσεις των Φίλων)- και σημαντικό έργο το οποίο έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και συλλογικές εκθέσεις σε πολλές ελληνικές γκαλερί. Όμως, παράλληλα με την καλλιτεχνική δημιουργία, ο ζωγράφος ασχολείται με την ιστορία της τέχνης, και δη της βυζαντινής, με σημείο αιχμής την τέχνη του 10ου αιώνα. Αποτέλεσμα αυτών των μελετών του είναι το έργο «Σφετεριστές και Τέχνη, η ζωγραφική τον 10ο αιώνα στο Βυζάντιο» που κυκλοφόρησε το 2013 από τις Εκδόσεις των Φίλων.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν την Τρίτη 31 Μαρτίου στις 7.30 το απόγευμα ο Νίκος Κακαδιάρης, ο ιστορικός και κριτικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης και ο συγγραφέας Σπύρος Κουτρούλης στον χώρο πολιτικής και πολιτισμού Ρήγας Βελεστινλής, Ξενοφώντος 4, πλ. Συντάγματος.