Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άγρα το βιβλίο «Ίρβιν Γιάλομ: Για την ψυχοθεραπεία και την ανθρώπινη εμπειρία» της συνεργάτιδας του ψυχοθεραπευτή, Ρουθέλλεν Τζόσσελσον.

Τι είναι αυτό που καθιστά την αφήγηση μιας ουσιαστικά τεχνικής «διαπραγμάτευσης», όπως είναι μια ψυχοθεραπευτική συνεδρία, ελκυστικό ανάγνωσμα για εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο; Η απάντηση βρίσκεται στην οξύνοια του ψυχοθεραπευτή συγγραφέα ο οποίος περνάει από τον ένα ρόλο στον άλλο χωρίς γλωσσικά και ιδεολογικά στραμπουλήγματα που καθιστούν την ανάγνωση δρόμο μετ’ εμποδίων. Έτσι, ο Γιάλομ, αμερικανός ψυχοθεραπευτής από τους σημαντικότερους στο συνάφι του, εισηγητής του μοντέλου της υπαρξιακής ψυχοθεραπείας, κατάφερε να  γίνει ένα από τους πιο δημοφιλείς και μοσχοπουλημένους μυθιστοριογράφους της εποχής μας, αντλώντας υλικό από την κλινική εμπειρία του.

 

Και τώρα ήρθε η σειρά του. Η Ρουθέλλεν Τζόσσελσον, συνδιευθύντρια του Irvin D. Yalom Institute of Psychotherapy, ακαδημαϊκός και ψυχοθεραπεύτρια η ίδια, στρέφει το ασκημένο βλέμμα της στον ίδιο τον Γιάλομ, καταγράφοντας τις σκέψεις, τις ανησυχίες, τις αμφιβολίες, ακόμα και αισθήματα του διάσημου συγγραφέα σε σχέση με τη δουλειά του. Το αποτέλεσμα των κόπων της είναι ενδιαφέρον και ευανάγνωστο, αποκαλυπτικό των διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στο μυαλό και στην ψυχή ενός ψυχοθεραπευτή, αφοσιωμένου στο έργο του, καθώς αλληλεπιδρά με τους θεραπευόμενους.  Οι θαυμαστές των βιβλίων του Γιάλομ, που έκαναν εκδοτικό ρεκόρ πωλήσεων και στη χώρα μας, πρέπει να το διαβάσουν.

«Ίρβιν Γιάλομ: Για την ψυχοθεραπεία και την ανθρώπινη εμπειρία», Ρουθέλλεν Τζόσσελσον, εκδ. Άγρα.