Το νέο βιβλίο του Ντέιβιντ Νίκολς, συγγραφέα του πασίγνωστου «Μια ημέρα», είναι μια ιστορία αγάπης για δρομείς μακρινών αποστάσεων.

 

Τι μπορεί να σημαίνει το «Εμείς» μετά από είκοσι ένα χρόνια έγγαμου βίου; Πολλά και διαφορετικά πράγματα, όπως ανακαλύπτει –και πέφτει από τα σύννεφα- ο ήρωας του τελευταίου μυθιστορήματος του Ντέιβιντ Νίκολς, Ντάγκλας Πίτερσεν, ένας ψηλονευρωτικός βιοχμικός,  όταν ο γιος του εγκαταλείπει την οικογενειακή εστία για να σπουδάσει. Κι ενώ εκείνος πίστευε ότι η «απώλεια» του γιου θα ήταν μια καλή ευκαιρία για να ξαναπιάσουν το νήμα της κοινής ζωής τους εκεί που το άφησαν όταν απέκτησαν παιδί, η γυναίκα του είχε διαφορετικά σχέδια: Να δώσει τέλος στην κοινή ζωή τους και να «ανακαλύψει τον εαυτό της», μόνη της, χωρίς το βάρος εκείνου. Ενδεχομένως και να ακολουθήσει την καλλιτεχνική κλίση της.

Ο Πίτερσεν καταφέρνει να μεταπείσει τη γυναίκα του μόνο σε ένα πράγμα: Θα κάνουν για μια τελευταία φορά κοινές διακοπές, ένα ταξίδι ανακάλυψης στη διάρκεια του οποίου εκείνος θα προσπαθήσει να την κερδίσει εκ νέου. Επτά ευρωπαϊκές χώρες και τα μουσεία τους θα επισκεφτούν μαζί, εκείνος προσπαθώντας να αναζωπυρώσει το παλιό αίσθημα, εκείνη δίπλα του αλλά μακριά. Και ενώ το ταξίδι εξελίσσεται κατά τα αναμενόμενα, μια δεύτερη αφήγηση ξετυλίγεται παράλληλα: εκείνη του εικοσάχρονου έγγαμου βίου του ζευγαριού. Μια αφήγηση που περιέχει χιούμορ, συγκίνηση και αγωνία διότι ο Ντάγκλας Πίτερσεν, όπως ανακαλύπτει νωρίς στο βιβλίο, είναι αθεράπευτα ερωτευμένος με τη γυναίκα του.

Το «Εμείς» είναι ένα γλυκόπικρο βιβλίο για τις ανθρώπινες σχέσεις, για τον χρόνο που περνάει, για τον καταλυτικό ρόλο των παιδιών στις ισορροπίες ανάμεσα στο ζευγάρι. Αποτελεί άξια συνέχεια του «Μια ημέρα»,  του πρώτου έργου του συγγραφέα που μεταφέρθηκε στην οθόνη με τους Αν Χάθαγουεϊ και  Τζιμ Στάρτζες, και υπήρξε υποψήφιο για το βραβείο Man Booker 2014. Όμως, αν υπάρχει ένα χαρακτηριστικό που το ξεχωρίζει πραγματικά, αυτό είναι πως πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα μυθιστορήματα που πραγματεύονται με σοβαρότητα το θέμα των σχέσεων των δύο φύλων και μπορούν να διαβάσουν με ικανοποίηση και οι άντρες.

«Εμείς», Ντέιβιντ Νίκολς, εκδ. Μίνωας.