Ένα βιβλίο για τον πραγματικό τρόπο λειτουργίας των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από τη Λίστα Λαγκάρντ

Για τον ίδιο τον Φαλτσιανί ό,τι και να γράψει κανείς είναι λίγο. Τα κατορθώματά του από το 2008, όταν από το γραφείο του στα κεντρικά της τράπεζας  HSBC Private Bank (το ελβετικό παρακλάδι του διεθνούς τραπεζικού κολοσσού) στη Γενεύη υπέκλεψε τα στοιχεία 100.000 και πλέον πελατών της τράπεζας, ανάμεσά τους μέλη πολιτικών και βασιλικών οικογενειών, σταρ και γκάνγκστερ, συναγωνίζονται τις περιπέτειες του πράκτορα 007. Οι εν λόγω πελάτες προέρχονταν από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα (203 χώρες) και πολλούς από αυτούς τους συνέδεαν δεσμοί παρανομίας: είτε δε μπορούσαν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων τους, είτε δεν ήθελαν να φορολογηθούν γι’ αυτά. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων για τις οποίες μιλάμε είναι σύμφωνα με κάποιες πηγές 78 δισεκατομμύρια λίρες στερλίνες. Όσο για τον ίδιο, ζει σε καθεστώς ημι-παρανομίας, φυλασσόμενος σε εικοσιτετράωρη βάση, ενώ η ελβετική εισαγγελία του έχει απαγγείλει ένα σωρό κατηγορίες και ζητάει επίμονα την έκδοση του από Γαλλία και Ισπανία.

 

Οι λεπτομέρειες της προσωπικής περιπέτειας του Φαλτσιανί, αν και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες –ακόμα και η Μοσάντ φέρεται να εμπλέκεται στην όλη υπόθεση-, δεν θα μας απασχολήσουν εδώ. Για την ώρα άλλωστε κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν ο γαλλο-ιταλός μάγος των μηχανογραφικών συστημάτων είναι ένας σταυροφόρος της διαφάνειας ή ένας απατεώνας που προσπάθησε να πουλήσει τα στοιχεία των πελατών της HSBC σε ανταγωνιστικές τράπεζες και, όταν αποκαλύφθηκε, στρατεύτηκε στο πλευρό των φορολογικών αρχών. Το μόνο άρα που έχει σημασία είναι ότι ο Ερβέ Φαλτσιανί έχει καλή γνώση των μηχανισμών που επιτρέπουν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να παρακάμπτουν τους νόμους με μικρό κίνδυνο, χρησιμοποιώντας εξωτερικούς συνεργάτες και ένα δίκτυο εξωχώριων εταιρειών μέσω των οποίων διοχετεύουν τα χρήματα των πελατών τους. Έχει επίσης στα χέρια του τα αρχεία που αντέγραψε από τους κεντρικούς υπολογιστές της τράπεζας με ονόματα, ποσά και κινήσεις τα οποία έχουν γίνει αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας σε πολλές χώρες (η Μεγάλη Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ιταλία είναι μερικές από τις χώρες που τα αξιοποίησαν επ’ ωφελεία των κρατικών ταμείων) ανάμεσα στις οποίες δεν συγκαταλέγεται η Ελλάδα. Η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ είναι μέρος αυτών των αρχείων.

 

Ο Φαλτσιανί στις συνεντεύξεις που έδωσε από το 2009 όταν κατέφυγε στη Γαλλία περιγράφει έναν άκρως ενδιαφέροντα μηχανισμό προσέγγισης πελατών από τις τράπεζες: Οι εξωτερικοί συνεργάτες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που ειδικεύονται σε υπηρεσίες private banking δελεάζουν τους υποψηφίους με προσκλήσεις σε κορυφαία κοσμικά και αθλητικά γεγονότα που συνοδεύονται από πολυτελή παραμονή σε ξενοδοχεία, γευσιγνωσίες κρασιών και γεύματα πολλών αστέρων. Εκεί, μεταξύ τυρού και αχλαδίου, τούς αναλύουν τις υπηρεσίες τους μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Ο πελάτης σταθμίζει οφέλη και κινδύνους –μέχρι πρότινος ανύπαρκτους- και αποφασίζει.

Η πρακτική της HSBC να μην εξετάζει από πού προέρχονται τα χρήματα που διοχετεύονται μέσω του δικτύου της είχε προκαλέσει ήδη από καιρό την οργή των αμερικανικών αρχών, οι οποίες έχουν στρέψει τα πυρά τους εναντίον της Ελβετίας την οποία κατηγορούν ότι μέσω του τραπεζικού συστήματος υποθάλπει εγκληματίες και τρομοκράτες. Η συγκεκριμένη τράπεζα, ή μάλλον το ελβετικό παρακλάδι της, κλήθηκε το 2012, λόγω των αποκαλύψεων να καταβάλλει σε πρόστιμα το ποσό του 1,9 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Αυτά άσχετα με το μπουγιουρντί που η αμερικανική εφορεία έστειλε στους φοροφυγάδες τους ίδιους. Εξού και πολλοί ερμηνεύουν τη δράση του Φαλτσιανί ως μέρος του πολέμου που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Ελβετίας με αντικείμενο το τραπεζικό απόρρητο.

Το βιβλίο «Το Χρηματοκιβώτιο των φοροφυγάδων» του Ερβέ Φαλτσιανί, σε συνεργασία με τον ιταλό δημοσιογράφο Άντζελο Μινκούτσι, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ιταλία τον Φεβρουάριο και προκάλεσε σάλο στη γείτονα χώρα αλλά και στην Ελλάδα. Μάλιστα ο Γιώργος Παπανδρέου κατέθεσε αγωγή εναντίον του συγγραφέα για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ.

Η κυκλοφορία του στα ελληνικά από τη Δευτέρα 20 Απριλίου με τη φροντίδα του εκδοτικού οίκου Λιβάνη είναι το εκδοτικό γεγονός της άνοιξης.