Το τελευταίο μυθιστόρημα του πιο σημαντικού ισπανού συγγραφέα της νέας γενιάς είναι μια κάθοδος στον Άδη της οικονομικής κρίσης και της κοινωνικής αποσύνθεσης.

Ο Ραφαέλ Τσίρμπες είναι από εκείνους τους συγγραφείς που η τρέχουσα πραγματικότητα τους τρέφει –δεν την φοβούνται, ούτε την αποστρέφονται. Προικισμένος με δημοσιογραφικό αισθητήριο –αρθρογραφεί επί σειρά ετών στον ισπανικό Τύπο- πετυχαίνει να περιγράψει τη σύγχρονη Ισπανία της ανεργίας και της ηθικής παράλυσης με ακρίβεια και οικονομία, επιδεικνύοντας παράλληλα σπάνια λογοτεχνική αρετή.

Το τελευταίο έργο του «Στην άκρη του γκρεμού» που κυκλοφορεί μόλις από τις εκδόσεις Κέδρος είναι το τρίτο κατά σειρά που εκδίδεται στα ελληνικά –έχουν προηγηθεί «Η καλλιγραφία», εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, και «Σκηνές κυνηγιού», εκδ. Άγρα. Έχει τιμηθεί ήδη με το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας Ισπανίας 2014 και το Βραβείο Κριτικών 2013, ενώ οι αναγνώστες της εφημερίδας El Mundo το ανέδειξαν πρώτο στη λίστα με τα καλύτερα ισπανικά μυθιστορήματα της τελευταίας εικοσιπενταετίας, τιμή εξαιρετικά σπάνια αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η ισπανική αγορά βιβλίου είναι από τις πιο «παραγωγικές» στον κόσμο.

 

Ποιο είναι το θέμα: Ο Εστέμπαν αναγκάζεται να κλείσει το ξυλουργείο του στη μικρή ισπανική πόλη Όλμπα, αφήνοντας στο δρόμο τους υπαλλήλους του. Οι τύψεις τον αναγκάζουν να αναζητήσει τα αίτια που τον οδήγησαν σ’ αυτή την επιλογή και να διερευνήσει τον διττό ρόλο του ως θύτη και θύματος. Κοιτάζοντας το είδωλό του στον καθρέφτη  -έναν άνθρωπο χωρίς ιδιαίτερα χαρίσματα-, ανακαλύπτει μια εικόνα φτιαγμένη από γκρεμισμένα όνειρα και χαμένα ιδανικά. Γύρω από τον Εστέμπαν ξεδιπλώνεται ένας θίασος εξιλαστήριων θυμάτων, άπληστων απατεώνων και ανελέητων κυνηγών του εύκολου κέρδους.

Την ίδια ώρα ο Αχμέτ, μετανάστης από το Μαρόκο, ανακαλύπτει δύο πτώματα στις όχθες του βάλτου της Όλμπα. Ίσως στο βάλτο να υπάρχουν περισσότερα πτώματα, αλλά ο Αχμέτ, τρομοκρατημένος στη σκέψη ότι θα μπορούσε να κατηγορηθεί για τους φόνους, το βάζει στα πόδια. Ο βάλτος, που σταδιακά αποκτά αυξανόμενο συμβολικό βάρος, είναι συγχρόνως μια άβυσσος που καταπίνει τις αποδείξεις των εγκλημάτων και ξεπλένει τις διεφθαρμένες συνειδήσεις…

Όπως αντιλαμβάνεστε, το «Στην άκρη του γκρεμού» είναι μια μελέτη του μαλακού υπογάστριου της ισπανικής κοινωνίας, δοσμένη με χειρουργική ακρίβεια και με συμπόνια. Μια κάθοδος στον Άδη του οικονομικού και ηθικού αφανισμού που οι Έλληνες γνωρίζουμε πολύ καλά.

«Στην άκρη του γκρεμού», Ραφαέλ Τσίρμπες, εκδ. Κέδρος.