Το νέο βιβλίο του Πάμπλο Τουσέτ, δημιουργού του «Το καλύτερο που μπορεί να συμβεί σ’ ένα κρουασάν», διαδραματίζεται σε έναν φοιτητικό διαστημικό σταθμό με ήρωα έναν έλληνα αναρχικό καθηγητή.

Όποιος έχει διαβάσει έστω κι ένα από τα βιβλία του Τουσέτ που κυκλοφορούν στα ελληνικά («Το καλύτερο που μπορεί να συμβεί σ’ ένα κρουασάν», «Ο άρχοντας των χοιρινών» και «Πεθαμένοι στα γέλια», όλα από τις εκδόσεις Opera), δεν χρειάζεται συστάσεις. Η γραφή του συγγραφέα από τη Βαρκελώνη, που έχει κατακτήσει τα τελευταία χρόνια τον επίζηλο τίτλο του «τρομερού παιδιού» της ισπανικής λογοτεχνίας, είναι άμεσα αναγνωρίσιμη χάρη στον μοναδικό συνδυασμό αναρχικού χιούμορ, καλπάζουσας φαντασίας και αστυνομικής πλοκής, ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που ενθουσίασε εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο –το «Το καλύτερο που μπορεί να συμβεί σ’ ένα κρουασάν» έγινε παγκόσμιο best-seller και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο.

 

Το τελευταίο μυθιστόρημα του Πάμπλο Τουσέτ που κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες στα ελληνικά από τις εκδόσεις Opera τιτλοφορείται «Οξφόρδη 7» και διαδραματίζεται σε έναν μακρινό διαστημικό σταθμό με πολλές ομοιότητες με την σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Σε αυτό τον διαστημικό σταθμό λειτουργεί το διαστημικό πανεπιστήμιο Οξφόρδη 7, το οποίο διοικεί η πρύτανης Έμιλι Ντεκάρντ, επιβάλλοντας ένα ολοκληρωτικό καθεστώς φόβου και ανελευθερίας. Την ανατροπή της απεργάζεται ένας έλληνας αναρχικός καθηγητής, ο Σιρχάν Παλαιόπουλος, 142 (βιονικών) ετών. Για να επιτύχει το στόχο του, ο Σιρχάν θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει επαφή με τη γενέτειρα «Earth» και ένα πρόσωπο που μπορεί, αυτό και μόνο, να τον βοηθήσει.

 

Όπως αντιλαμβάνεστε, πρόκειται για ένα ακόμα καυστικό σχόλιο για την οικονομική κρίση και τις ανελεύθερες πολιτικές που ακολουθούνται στην Ευρώπη σήμερα. Όμως, σε αντίθεση με άλλους ομότεχνούς του, ο Τουσέτ βλέπει με χιούμορ την κατάσταση και εμπνέεται από τις αυθόρμητες εξεγέρσεις των ανθρώπων.

«Οξφόρδη 7», Πάμπλο Τουσέτ, εκδόσεις Opera.