Την Πέμπτη 7 Μαΐου εγκαινιάζεται η μοναδική διεθνής έκθεση βιβλίου στη χώρα μας με τη συμμετοχή 400 επαγγελματιών του βιβλίου από 30 χώρες.

Εκείνοι που έκαναν φοιτητές στη Θεσσαλονίκη γνωρίζουν ότι το φθινόπωρο και η άνοιξη είναι οι εποχές που την πόλη αγγίζει ένα μαγικό ραβδί και οι κάτοικοί της –και οι επισκέπτες- ξεχύνονται ομαδικά στους δρόμους για να απολαύσουν αυτή την προσωρινή ανακωχή ανάμεσα στον βαρδάρη που σαρώνει τα πάντα τον χειμώνα και στην κάψα του καλοκαιριού. Αυτή την ιδεώδη συγκυρία επέλεξαν πριν από χρόνια οι διοργανωτές της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου για να πλασάρουν την πνευματική πραμάτεια τους, τότε που το μυαλό είναι ανοιχτό και η προσμονή για καλύτερες ημέρες εμψυχώνει τους ανθρώπους.

Η 12η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης εγκαινιάζεται την Πέμπτη 7 Μαΐου με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, της ΔΕΘ-Hellexpo, του δήμου Θεσσαλονίκης και του Υπουργείου Πολιτισμού και με τη συμμετοχή ελλήνων και ξένων εκδοτών. Και η φετινή έκθεση προβλέπεται πλούσια σε αφιερώματα, εκδηλώσεις και επώνυμες παρουσίες που θα αποσπάσουν την προσοχή των επισκεπτών. Επιλέξαμε και σας προτείνουμε τα πιο σημαντικά:   

  • Αφιέρωμα στην Ιβηροαμερικανική λογοτεχνία με τίτλο «Μακρινές Φωνές» («Voces lejanes»):Συναντήσεις, συζητήσεις και ποιητικές βραδιές με προσκεκλημένους συγγραφείς και καλλιτέχνες από τον ισπανόφωνο κόσμο και έκθεση σκίτσων 69  καλλιτεχνών με θέμα «Τα πρόσωπα του Γκάβο» για το Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.
  • 2ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών «Νέες Φωνές»: Διήμερο φεστιβάλ (8 & 9 Μαΐου) μέσα στο «φεστιβάλ» για την προβολή του έργου νέων συγγραφέων και τη γνωριμία του με το ευρύ κοινό.
  • Αφιέρωμα στη σχέση του βιβλίου με τις τέχνες: Θα εξεταστούν οι σχέσεις βιβλίου και μουσικής σε συνεργασία με το τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και βιβλίου και design σε συνεργασία με τον φορέα των βραβείων γραφιστικής ΕΒΓΕ.
  • Αφιερώματα στον Μανόλη Αναγνωστάκη και στον Ζήσιμο Λορεντζάτο.
  • Παιδική και εφηβική γωνιά: Θεατρικά, εικαστικά και μουσικά δρώμενα, καθώς και συζητήσεις και εργαστήρια που απευθύνονται σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Επίσης, διαπολιτιστικά εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα μύθους και παραμύθια από όλο τον κόσμο στο Σπίτι των Παραμυθιών.
  • Εθνικά περίπτερα: Δέκα εννέα ξένες χώρες εκπροσωπούνται στην έκθεση στην οποία θα παρευρεθούν οι συγγραφείς Μαρλένε Στρεερούβιτς (Γερμανία) , Ολιβιέ Ντελόρμ  και Ιβ Σαρλ Ζαρκά (Γαλλία), Αχμέτ Οζγκιούνες (Τουρκία),  Αντρέι Κούρκοφ (Ουκρανία),  Όλγα Σλαβνίκοβα, Σεργκέι Σαργούνοφ και Ντμίτρι Ίσκοβιτς (Ρωσία), Φλορίν Μαρινέσκου και Μόνικα Σαβουλέσκου-Βουδούρη (Ρουμανία), Χερβόγιε Ιβάντσιτς  και Ιβάν Σερσέν (Κροατία), Αλεξάνταρ Προκόπιεφ και Τοισλάβ Οσμανλί (ΠΓΔΜ), κ.ά.
  • Εκδηλώσεις των εκδοτών: Οι 200 εκδότες που συμμετέχουν στην έκθεση διοργανώνουν ομιλίες και συζητήσεις με θέματα από τη φιλοσοφία και την πολιτική, μέχρι την ιστορία και τη λογοτεχνία.
  • Ημερίδες και συζητήσεις σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με θέμα:  «Θρησκεία, Πολιτισμός και Πολιτική στον 21ο αιώνα».

12η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, ΔΕΘ-Hellexpo, περίπτερα 13 και 15, από 7 έως 10 Μαΐου.