Το δεύτερο βιβλίο για παιδιά του Αριστείδη Δάγλα από τις εκδόσεις Λιβάνη είναι ένα μάθημα θάρρους και υπομονής για μικρούς και μεγάλους.

Σ’ ένα μακρινό χωριουδάκι πέρα απ’ τα βουνά, ζούσε μια μάνα με τις τρεις κόρες της. Κάθε βράδυ, όταν τελείωναν τις δουλειές τους, μαζεύονταν κοντά στη φωτιά του τζακιού κι έγνεθαν μαλλί. Η μικρότερη κόρη, η Μάρω, καθόταν σχεδόν μέσα στο τζάκι, επειδή ήταν μικροκαμωμένη και κρύωνε πολύ. 

Γι’ αυτό οι αδερφές της της είχαν κολλήσει το παρατσούκλι «Σταχτομάρω». 

Οι δυσκολίες της ζωής είχαν κάνει τις δυο μεγαλύτερες κόρες άγριες στη συμπεριφορά, απότομες και βίαιες. Μιλούσαν άσχημα στη μάνα τους και δε χώνευαν καθόλου τη μικρή τους αδερφή, τόσο εξαιτίας του πρόσχαρου και ήρεμου χαρακτήρα της, αλλά κυρίως επειδή ήταν όμορφη και δροσερή, παρά τις τόσες κακουχίες. Την κορόιδευαν με την πρώτη ευκαιρία και δεν ήταν λίγες οι φορές που την έκαναν να κλαίει με λυγμούς στην ποδιά της μάνας της, όπου κατέφευγε για παρηγοριά. 

 

Με αυτά τα λόγια ο Αριστείδης Δάγλας περιγράφει την υπόθεση του τελευταίου βιβλίου του, του δεύτερου που κυκλοφορεί, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά  σχολικής ηλικίας. Αντλώντας έμπνευση από τα δικά του παιδιά, τα κλασικά παραμύθια και την σύγχρονη πραγματικότητα, ο συγγραφέας, που εργάζεται ως νοσηλευτής όμως έχει στο ενεργητικό του και σπουδές στο Παιδαγωγικό Τμήμα του πανεπιστημίου της Αθήνας, μιλάει για την βία, φυσική και λεκτική, ανάμεσα στα παιδιά με τρόπο διδακτικό και ψυχαγωγικό.

Οι εξαιρετικές εικονογραφήσεις είναι έργο του Κώστα Φραγκιαδάκη.

«Η Σταχτομαρώ», Δάγλας Αριστείδης, εκδόσεις Λιβάνη.