Ένα βιωματικό μυθιστόρημα πλασμένο από το υλικό των αναμνήσεων από τον γνωστό δημοσιογράφο Χρήστο Σιάφκο.

Ένας άντρας βιώνει τη μοναξιά αποκλεισμένος από το χιόνι σ’ ένα ορεινό χωριό. Στο μυαλό του μια σχέση που τέλειωσε άσχημα γι’ αυτόν αλλά και το υλικό για ένα βιβλίο που προσπαθεί να γράψει. Θέλει να αφηγηθεί την ιστορία της οικογένειάς του, όπως αυτή εξελίχθηκε στην Ευρώπη, στην Εγγύς Ανατολή αλλά και στη Λατινική Αμερική, όπου τα μέλη αυτής της οικογένειας επέλεξαν την τύχη τους ή παρασύρθηκαν από τη ροή της Ιστορίας.

Καταγράφει το τέλος μιας ολόκληρης εποχής ενώ τα φαντάσματά του ζωντανεύουν γύρω του και τον στοιχειώνουν.

Ξέρει πως το τέλος εποχής είναι πια κοντά του, θέλει όμως πριν, μέσα από τη μνήμη του, να ζωντανέψει τις μνήμες άλλων, προσθέτοντας έτσι ένα λιθαράκι στη συλλογική μνήμη.

Το who is who του συγγραφέα: Ο Χρήστος Σιάφκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953 και σπούδασε δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο στη Σικελία της Ιταλίας. Έχει εργαστεί αρχικά ως ρεπόρτερ και στη συνέχεια ως υπεύθυνος τμημάτων και αρχισυντάκτης σε εφημερίδες και περιοδικά, σχεδόν πάντα στο χώρο του πολιτιστικού ρεπορτάζ, το οποίο εξακολουθεί να διακονεί.

Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1999 με το μυθιστόρημα Ένας χωρισμός . Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα Υγρός Αύγουστος και Γλυκιά ζωή . Συμμετείχε στις συλλογές διηγημάτων Viverepericolosamente, Chercher la… France, Το λιμάνι της ζωής μου, Σου γράφω ένα γράμμα και Ιστορίες στον αφρό. Έγραψε τη βιογραφία του Τάσου Ζωγράφου με τίτλο Σκηνικό ζωής αλλά και αυτή του Μιχάλη Κακογιάννη με τίτλο Σε πρώτο πλάνο. Τέλος το 2011 έγραφε το Νεόπτωχος ζητεί λύσεις επειγόντως . Έχει μεταφράσει μυθιστορήματα, δοκίμια και ποίηση από τα ιταλικά.

«Τέλος εποχής», Χρήστος Σιάφκος, εκδόσεις Παπαδόπουλος.