Το έργο που σφράγισε τη φήμη του H. G. Wells ως «ερασιτέχνη» ιστορικού είναι μια πνευματώδης πραγματεία διαποτισμένη από τις αρχές του ανθρωπισμού.

Ο H. G. Wells αποτελεί μοναδική περίπτωση συγγραφέα και διανοητή στα βρετανικά γράμματα. Διέκοψε νωρίς τις σπουδές του λόγω οικονομικής ασφυξίας όμως το πάθος του για τα βιβλία παρέμεινε άσβεστο και έτσι γρήγορα, παράλληλα με τις άλλες επαγγελματικές δραστηριότητές του, έπιασε μολύβι και χαρτί.

Η συγγραφική του καριέρα πήρε αρχικά ήταν περισσότερο λογοτεχνική κατεύθυνση. Τα αποτελέσματα ήταν παραπάνω από ενθαρρυντικά. Το κοινό υποδέχτηκε με ενθουσιασμό τα φουτουριστικά μυθιστορήματά του –τα πιο γνωστά είναι «Ο αόρατος άνθρωπος» και «Ο πόλεμος των κόσμων»- τα οποία του απέδωσαν χρήματα και φήμη. Όμως εκείνος, ως γνήσιος εκφραστής των ουτοπικών σοσιαλιστικών ιδεωδών της εποχής του και της δαρβινικής θεωρίας –ο H. G. Wells σπούδασε εν τέλει βιολογία την οποία και δίδαξε-  ήθελε οπωσδήποτε να διατυπώσει μια συνολική θεωρία για την ιστορία της ανθρωπότητας. Και το έπραξε.

Το «Σύντομη ιστορία του κόσμου» που κυκλοφόρησε το 1922 είναι μια συνοπτική εκδοχή ενός προηγούμενου έργου. Σε αυτό ο συγγραφέας εξετάζει την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους από την καταγωγή της Γης έως τις ημέρες αμέσως μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο. Η προσέγγιση του H. G. Wells φυσικά βρίθει αναχρονισμών. Όμως, οι παρατηρήσεις του είναι πάντα εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και η πνευματώδης γραφή του καθιστά την ανάγνωση πραγματική απόλαυση.

«Σύντομη ιστορία του κόσμου», H. G. Wells, εκδόσεις Κέδρος.