Το νέο μυθιστόρημα του ιταλού συγγραφέα τού πολυσυζητημένου «Με τις χειρότερες προθέσεις» κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη.

Ο Αλεσσάντρο Πιπέρνο θεωρείται ο Προυστ των ιταλικών γραμμάτων. Το γεγονός μπορεί μόνο να ερμηνευτεί ως ειρωνεία∙ ο συγγραφέας προκάλεσε σάλο με το πρώτο δοκιμιακό έργο του «Proust antiebreo» (Προυστ ο αντι-εβραίος) το 2000. Το γραν σουξέ ήρθε μερικά χρόνια μετά με το μυθιστόρημα «Με τις χειρότερες προθέσεις» το οποίο πούλησε περισσότερα από 200.000 αντίτυπα μόνο στην Ιταλία και έγινε αιτία να του αποδοθεί ο χαρακτηρισμός του νέου Προυστ.

Το νέο του μυθιστόρημα «Αχώριστοι» είναι συνέχεια του προηγούμενου «Διωγμός», μέρος ενός λογοτεχνικού δίπτυχου υπό τον γενικό τίτλο «Φωτιά, φίλη της µνήµης». Το θέμα είναι η τύχη των δύο αχώριστων αδερφών Ποντεκόρβο μετά τον θάνατο του πατέρα τους. Ο Φίλιππο και ο Σάμουελ θα ακολουθήσουν πλέον διαφορετικές πορείες με απροσδόκητα αποτελέσματα: ο γυναικάς, ελαφρόμυαλος, καλλιτέχνης των κινούμενων σχεδίων Φίλιππο θα γνωρίσει μεγάλη επαγγελματική επιτυχία ενώ ο Σάμουελ, ο σοβαρός οικονομολόγος με τις λαμπρές προοπτικές, θα αποδειχθεί θύμα του πλέον καταστροφικού επαγγελματικού και ερωτικού σεναρίου.

Το έγκριτο  Le Magazine Litteraire έγραψε: «Ο Πιπέρνο καπνίζει πίπα σαν τον Σιµενόν, διαβάζει σαν τον Φίλιπ Ροθ και γράφει για τον Προυστ. Διαβάζοντας τους Αχώριστους καταλαβαίνεις γιατί...»             

«Αχώριστοι», Αλεσσάντρο Πιπέρνο, εκδόσεις Πατάκη