Ένα μυθιστόρημα-ποταμός  με φόντο την ελληνική επανάσταση από μια πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέα και τις εκδόσεις Κέδρος.

Σάγκα είθισται να ονομάζουμε τα μυθιστορήματα που παρακολουθούν την εξέλιξη διαδοχικών γενιών της ίδιας οικογένειας, καταγράφοντας παράλληλα τις κοσμοϊστορικές αλλαγές που συντελούνται εντός και εκτός του στενού οικογενειακού πλαισίου. «Ο πρώτος αμέθυστος» της Μελίνας Τσαμπάνη ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

Η συγγραφέας πιάνει το νήμα της αφήγησης από την Τήνο του 1798 όταν ο Γιώργης και η Μαριγώ Σκαρλάτου φέρνουν στο φως τον γιό τους Μιλτιάδη. Ο καραβοκύρης Γιώργης αρχίζει να παίρνει τον γιο του μαζί στα ταξίδια του –κυρίως προς την Κωνσταντινούπολη- από πολύ νωρίς, εμπνέοντας στο παιδί το πάθος για την απεραντοσύνη του πελάγους και την ελευθερία. Έτσι, όταν ξεσπάει η επανάσταση, ο νεαρός Μιλτιάδης ρίχνεται με τα μούτρα στον αγώνα, υπηρετώντας το ιδεώδες της ελεύθερης Ελλάδας από το μετερίζι της θάλασσας.  

Βέβαια, ο Μιλτιάδης έχει και έναν παραπάνω λόγο για να μένει μακριά από το σπίτι του. Ο έρωτάς του προς Φρόσω, τη γυναίκα του αδερφού του, είναι μια πληγή που ανοίγει κάθε φορά που τα βήματά τους συναντιούνται –καλύτερα λοιπόν οι κακουχίες του αγώνα.

Όμως κάποια στιγμή θα πέσει στα χέρια του ένα χρυσό δαχτυλίδι με αμέθυστο, λάφυρο από ένα από ταξίδια του. Οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες για τον ίδιο αλλά και για τις εόμενες γενιές…

«Ο πρώτος αμέθυστος», Μελίνας Τσαμπάνη, εκδόσεις Κέδρος.