Η κλασική μελέτη της καθηγήτριας Marjorie Housepian Dobkin που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα αγγλικά το 1971 κυκλοφορεί ξανά με πρόλογο του ιστορικού Βλάση Αγζίδη.

Η μελέτη της καθηγήτριας Μάρτζορι Ντόμπκιν –Χουσεπιάν για την καταστροφή της Σμύρνης το 1922 που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην αγγλική γλώσσα το 1971 εκδόθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα πριν από δεκαπέντε χρόνια περίπου. Το μνημειώδες αυτό έργο κυκλοφορεί ξανά μετά από χρόνια απουσίας από τα ράφια των βιβλιοπωλείων σε μια σημαδιακή συγκυρία. Σημαδιακή, όχι μόνο λόγω της επετείου της καταστροφής της πόλης τον Σεπτέμβριο του 1922, αλλά και λόγω των γεγονότων που συγκλονίζουν την γειτονική περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Κι αυτό διότι η αρμενικής καταγωγής συγγραφέας, εκτός από την περιγραφή της φρίκης των ημερών μέσα από μαρτυρίες επιζώντων, ανασυνθέτει το ιστορικό υπόβαθρο της καταστροφής των μειονοτήτων στον γεωγραφικό χώρο που κατείχε η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στόχος της ήταν να καταδείξει πως τα συντριπτικά γεγονότα εκείνης της εποχής έπαιξαν ρόλο στη διαδικασία μετασχηματισμού της περιοχής και στην διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης.

Η νέα έκδοση από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορεί με πρόλογο του ιστορικού Βλάση Αγζίδη.

«Σμύρνη 1922 - Η καταστροφή μιας πόλης», Marjorie Housepian Dobkin. εκδόσεις Παπαδόπουλος.