Από τον υπερκινητικό σεφ ένα βιβλίο γεμάτο διευθύνσεις για εξερευνητές σπάνιων γεύσεων με ονομασία προέλευσης.

Μετά από το συναρπαστικό «Άθενς Σπεσιάλ- Λε τουρ» που μας γνώρισε μερικά από τα πιο καλά κρυμμένα γευστικά μυστικά της Αθήνας –το αρμένικο σουβλάκι του Τόμας στο Νέο Κόσμο είναι πραγματικά άπαικτο- ο Βασίλης Καλλίδης ξαναχτυπά. Το νέο βιβλίο του «Άθενς Σπεσιάλ 2» είναι ένας πραγματικό θησαυρός για εκείνους που δεν περιορίζουν τις γκουρμέ εξερευνήσεις τους στις «μεγάλες πίστες» των ρεστοράν, αλλά αναζητούν αυθεντικές γεύσεις με ιστορία στα στέκια των συνοικιών του κέντρου και στα προάστια.

«Υπάρχουν και άλλες τρύπες και στέκια που αξίζουν να τα γνωρίσουμε;» είναι το εύλογο ερώτημα. Αστεία πράγματα. Η Αθήνα είναι μια μεγαλούπολη που δεν εξαντλείται σε 176 διευθύνσεις –τόσες περιείχε το προηγούμενο βιβλίο του-, η οποία παράγει διαρκώς εκπλήξεις που τροφοδοτούνται από τους νέους κάτοικούς της: τους ασιάτες, τους αφρικανούς, τους προερχόμενους από το ανατολικό μπλοκ, τους παλιννοστούντες από τις πρωτεύουσες της Δύσης, τους εκβρασμένους από τις white collar δουλειές τους που αναζητούν νέους ορίζοντες πάνω από τους πάγκους των αλλαντικών, τις μαρμίτες και τις ζεματιστές λαμαρίνες.

Ο Βασίλης Καλλίδης αποδεικνύεται, εκτός από ακούραστο λαγωνικό, άξιος γραφιάς. Διότι είναι παραμυθάς. Του αρέσουν τα παραμύθια, του αρέσει να ακούει τις ιστορίες των άλλων και να τις διηγείται με τον τρόπο του. Και –το καλύτερο- έχει ένα πολύ πηγαίο τρόπο να περιγράφει τις αντιδράσεις του στο φαΐ.

Όταν τον διαβάζεις, νιώθεις την κάψα των μπαχαρικών στη γλώσσα σου, τη τσίκνα από το κρέας που τσιτσιρίζει στη φωτιά, την έξαψη της αναμονής μέχρι την πρώτη μπουκιά. Συμμετέχεις στο θέατρο του δρόμου και της αγοράς, ρίχνεις κλεφτές ματιές στους άλλους θαμώνες των μαγαζιών, ακούς τις φωνές και τα επιφωνήματά τους.

Ας τον ακολουθήσουμε λοιπόν σε αυτό το νέο σαφάρι αστικής γαστρονομίας. Ακόμα και αν το τελικό προϊόν δεν ανταποκρίνεται πάντα στο 100% των προσδοκιών μας, το ταξίδι θα μας αποκαλύψει πτυχές της πόλης μας που αγνοούμε και τις οποίες αξίζει να ανακαλύψουμε.

«Άθενς Σπεσιάλ 2», Βασίλης Καλλίδης, εκδ. Πατάκη.