Το βιβλίο που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πόλη με τίτλο «Δρόμοι Ζωής» θα αναφέρεται στην περίοδο από την κατοχή ως το 1996 και θα έχει αυτοβιογραφικό χαρακτήρα.

Μετά από την έξοδό του από την κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας, ο Κώστας Σημίτης αναδείχθηκε σε πολυγραφότατο συγγραφέα. Πρώτα ανάλυσε τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του στο «Πολιτική για μια δημιουργική Ελλάδα, 1996-2004» (εκδόσεις Πόλις, 2005). Ακολούθως εξέθεσε τις απόψεις του για τα αίτια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα την περίοδο 2009-2012 στο «Ο εκτροχιασμός» (εκδόσεις Πόλις, 2012). Τώρα επιχειρεί για πρώτη φορά μια αξιολόγηση της πορείας της χώρας από τα χρόνια της γερμανικής κατοχής ως την πρώτη φορά που εξελέγη πρωθυπουργός.

Το βιβλίο με τίτλο «Δρόμοι ζωής» που θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο από τις εκδόσεις Πόλις θα έχει έντονα αυτοβιογραφικό χαρακτήρα –ο τέως πρωθυπουργός αναφέρεται στην πορεία της χώρας, στους αγώνες, στις επιτυχίες και στις αποτυχίες, στις αυταρχικές νοοτροπίες και τις πελατειακές πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα στο κατώφλι του 21ου αιώνα. Στόχος του, να φωτίσει τις σκοτεινές γωνίες της ιστορίας μέσα από την προσωπική του μαρτυρία και τα  βιώματα και να συμβάλλει στην αναζήτηση για περισσότερη ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη και αυτονομία του πολίτη.