Η μαρτυρία της νεαρής Τζινάν, μιας Γεζίντι που έπεσε στα χέρια των αντρών του ISIS, στον δημοσιογράφο Τιερί Ομπερλέ, της γαλλικής Le Figaro κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Η συνάντηση της Τζινάν με τον δημοσιογράφο Τιερί Ομπερλέ της γαλλικής Le Figaro συνέβη τυχαία. Όμως, το βιβλίο που προέκυψε κατά συνέπεια μόνο τυχαίο δεν είναι. Η νεαρή κοπέλα από ένα χωριό στους πρόποδες του όρους Σιντζάρ, στο βόρειο Ιράκ, λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία, είχε μια συγκλονιστική ιστορία για να αφηγηθεί. Μια σύγχρονη ιστορία τρόμου που διήρκεσε –για την ίδια- τρεις μήνες όμως για άλλες ομοεθνείς της συνεχίζεται χωρίς ελπίδα σωτηρίας.

Η Τζινάν, όπως ορθώς καταλάβατε, είναι μια Γεζίντι, μέλος της εθνικής και θρησκευτικής κοινότητας που ζει από τα πανάρχαια χρόνια στην περιοχή της Νινευή. Στις 4 Αυγούστου του 2014 το χωριό της καταλήφθηκε από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους, κάτω από τα όμματα των Δυτικών που παρέμεναν απαθείς στις εξελίξεις.

Οι τζιχαντιστές ήταν αποφασισμένοι να ξεμπερδέψουν μια και καλή με τις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες που ζουν στην περιοχή της Μεσοποταμίας. Η αγριότητα που επέδειξαν απέναντι στους κατοίκους της περιοχής –εκείνους που δεν είχαν πάρει από τα προηγούμενα χρόνια τον δρόμο της προσφυγιάς, αντιλαμβανόμενοι τη λαίλαπα που έρχονταν- ήταν πρωτοφανής. Όμως, η χειρότερη μοίρα περίμενε τις γυναίκες, ιδιαίτερα εκείνες που λόγω της νεαρής ηλικίας τους μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την «ψυχαγωγία» των πολεμιστών και ως ανταλλακτικά είδη.

Η Τζινάν είναι μία από τις γυναίκες που πωλήθηκαν σε δύο μαχητές του ISIS. Το διάστημα που πέρασε στα χέρια τους το περιγράφει με εφιαλτική γλαφυρότητα, τους βασανισμούς, τους βιασμούς, τη φυλάκιση. Για εκείνους δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια άπιστη, και η σεξουαλική δουλεία ήταν το μόνο που της άξιζε.

Για καλή της τύχη η Τζινάν κατάφερε να αποδράσει από τη φυλακή της και να βρει τον δρόμο προς την ελευθερία. Όμως πολλές άλλες από τις ομοεθνείς τους, όσες είναι ακόμα ζωντανές, ζουν  εδώ και μήνες τον εφιάλτη της δουλείας στα χέρια των τζιχαντιστών. Όχι πως για την  ίδια τα πράγματα είναι εύκολα. Οι πληγές από τα όσα είδε και έζησε είναι πολύ βαθιές για να διαγραφούν μονοκοντυλιά.

Το βιβλίο «Jinan - σκλάβα του Ισλαμικού Κράτους» που συνυπογράφει με τον Ομπερλέ είναι ένα βήμα για την θεραπεία της. Είναι επίσης μια σαφής προειδοποίηση προς όλους όσοι κωφεύουν όταν παρόμοια γεγονότα συμβαίνουν λίγα χιλιόμετρα από την πόρτα τους.

Η αγριότητα δεν αργεί να σε επισκεφτεί.

«Jinan - σκλάβα του Ισλαμικού Κράτους», Τζινάν και Τιερί Ομπερλέ, εκδόσεις Λιβάνη.