Χίλια ευρώ είναι το έπαθλο που θα λάβει ο πρώτος νικητής του διαγωνισμού που προκήρυξε η βρετανική πρεσβεία για την επέτειο των 100 χρόνων από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ενδεκάτη Νοεμβρίου είναι η ημέρα που οι Βρετανοί γιορτάζουν την Εκεχειρία που σήμανε το τέλος των εχθροπραξιών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και τιμούν τους βετεράνους. Ο φετινός εορτασμός συνέπεσε με την επέτειο των εκατό χρόνων από την  έναρξη του πολέμου και ήταν ιδιαίτερα λαμπρός και φορτισμένος συναισθηματικά.

Η βρετανική πρεσβεία της Αθήνας συμμετέχει στον εορτασμό με έναν διαγωνισμό ποίησης με θέμα την ειρήνη, τη συμφιλίωση και τη θυσία. Πηγή έμπνευσης για τη διοργάνωση είναι οι βρετανοί ποιητές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίοι μετουσίωσαν τη φρίκη του πολέμου σε μήνυμα συμπόνιας και συμφιλίωσης για την πάσχουσα ανθρωπότητα. Ανάμεσα τους ο Wilfred Owen,  ο Rudyard Kipling, ο Thomas Hardy και ο Rupert Brooke, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στη Σκύρο.

Η γενιά των βρετανών ποιητών που ανδρώθηκε τα χρόνια του Μεγάλου Πολέμου είναι ίσως η πιο σημαντική στον αγγλόφωνο κόσμο στον 20ο αιώνα. Ανανέωσε τη φόρμα και το περιεχόμενο της ποίησης, μουτζουρώνοντας τα όρια ανάμεσα στον ρομαντισμό και στον ρεαλισμό, εκθειάζοντας το ανθρώπινο πνεύμα και την αντοχή με φόντο τον φανατισμό, τη σκληρότητα, τον διχασμό και την κατάλυση των δεσμών του δυτικού πολιτισμού.

Μιλώντας για τον διαγωνισμό ο βρετανός πρέσβης Τζων Κίττμερ τόνισε:

«Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος προξένησε άνευ προηγουμένου απώλειες στρατιωτών όλων των εμπλεκομένων μερών.  Κι όμως. μέσα στην τραγωδία και τη βαρβαρότητα του πολέμου, μια γενιά Βρετανών ποιητών βρήκε τη δική της καινούργια, ξεχωριστή φωνή. Αυτή η φωνή γεννά οίκτο και συμπόνια και πρέπει να ακουστεί ξανά σήμερα ως έμπνευση για τους νέους δημιουργούς και ως νέος ποιητικός στοχασμός για τις αξίες που μας ενώνουν. Θέλω να πιστεύω πως αυτή μας η πρωτοβουλία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, θα εξάψει την φαντασία των ενηλίκων και των νεαρών στην Ελλάδα.»

Ο διαγωνισμός ποίησης της Βρετανικής Πρεσβείας είναι ανοικτός σε κατοίκους Ελλάδας.  Αφορά δυο κατηγορίες συμμετεχόντων, ενήλικες και μαθητές έως 18 ετών οι οποίοι μπορούν να διαγωνιστούν στις εξής ενότητες:

Ενήλικες:

i. Πρωτότυπο ποίημα στα Ελληνικά εμπνευσμένο από ποίημα Βρετανού ποιητή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου ή από έργο τέχνης της εποχής πχ. γνωστό πίνακα, γλυπτό, μνημείο.

ii. Μετάφραση στα ελληνικά ποιήματος ενός από Βρετανούς ποιητές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου

Μαθητές:  Πρωτότυπο ποίημα, στα ελληνικά ή τα αγγλικά πάνω στα θέματα της ειρήνης, της συμφιλίωσης και της θυσίας.

Οι διακρίσεις έχουν ως εξής:

Ενήλικες:

Πρώτο βραβείο και χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ

Δύο δεύτερα βραβεία και χρηματικά έπαθλα 250 ευρώ

Μαθητές:

Πρώτο βραβείο και χρηματικό έπαθλο 500 ευρώ

Δεύτερο βραβείο και χρηματικό έπαθλο 100 ευρώ

Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος, μπορούν να στείλουν τα ποιήματα τους έως τις 31 Μαΐου 2016, ταχυδρομικά ή μέσω email. Για τους πλήρεις όρους συμμετοχής και τον κατάλογο των Βρετανών ποιητών επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Βρετανικής Πρεσβείας.

Πρόεδρος της 4μελούς κριτικής επιτροπής είναι ο Δρ Χάρης Βλαβιανός, ενώ συμμετέχουν οι βραβευμένοι ακαδημαϊκοί και λογοτέχνες κα Alicia Stallings, Prof. David Ricks, κ. Μίλτος Φραγκόπουλος.

Οι νικητές του διαγωνισμού θα παραλάβουν τα βραβεία τους σε ειδική τελετή στις 11.11.16, Ημέρα της Εκεχειρίας.