Το βιβλίο-γεγονός της συγγραφέως του «Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια» κυκλοφόρησε και στα ελληνικά

Μια διάσημη συγγραφέας που έχει δώσει «όρκο σιωπής», ένα μυθιστόρημα-σημείο καμπής για την δυτική πεζογραφία και το θρίλερ της ανακάλυψης ενός από δεκαετίες χαμένου χειρόγραφου. Τα παραπάνω περιγράφουν με λίγα λόγια την υπόθεση της ανακάλυψης του «Βάλε ένα φύλακα», του δεύτερου μυθιστορήματος της Harper Lee, το οποίο γράφτηκε αρκετούς μήνες πριν από το πασίγνωστο έργο της «Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια» όμως δεν ευτύχησε εκδοτικά. Το ξεχασμένο χειρόγραφο υποτίθεται πως ανακάλυψε ανάμεσα στα υπάρχοντα των αδερφών Lee στην θυρίδα τους η Tonja Carter, δικηγόρος και συνεταίρος της αδερφής της συγγραφέως, Alice Lee, και ειδοποίησε τον ατζέντη της.

Την ανακάλυψη του χειρόγραφου πριν από μερικούς μήνες ακολούθησε ένας πραγματικός σάλος. Σάλος διότι η συγγραφέας η οποία έχει να μιλήσει σε δημοσιογράφο από τη δεκαετία του ’60 βρίσκεται στην ένατη δεκαετία της ζωής της, ζει σε οίκο ευγηρίας, δεν βλέπει και δεν ακούει καλά. Άρα γεννάται ένα θέμα για το κατά πόσον η συγκατάθεσή της για την δημοσιοποίηση αυτού του χειρογράφου ήταν γνήσια. Σάλος επίσης, επειδή η δράση του νέου βιβλίου (του παλαιότερου από την άποψη τού πότε γράφτηκε) τοποθετείται δύο δεκαετίες περίπου αργότερα σε σχέση με τη δράση του «Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια» με τους ίδιους ήρωες, ιδωμένους από την σκοπιά των ενηλίκων.

Τι σημαίνει αυτό; Η ενήλικη Σκάουτ επιστρέφει στον Νότο για να συναντήσει τους ήρωες της παιδικής της ηλικίας. Όμως οι περισσότεροι απέχουν παρασάγγας από την εικόνα που είχε διαμορφώσει μικρή. Ακόμα και ο πατέρας της Άτικους Φιντς αποδεικνύεται ότι έχει μολυνθεί από το μικρόβιο του ρατσισμού.

Το «Βάλε ένα φύλακα» κυκλοφόρησε το καλοκαίρι στα αγγλικά και από την πρώτη ημέρα σκαρφάλωσε στις πρώτες θέσεις της λίστας των ευπώλητων όπου και παραμένει. Και πλέον κυκλοφορεί σε περισσότερες από 30 χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα.

Η παρουσίαση του νέου βιβλίου θα γίνει την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Θα μιλήσουν γι’ αυτό οι: Ηλίας Μαγκλίνης (δημοσιογράφος και συγγραφέας), Σώτη Τριανταφύλλου (μεταφράστρια του βιβλίου και συγγραφέας), Χριστίνα Τσαγκούλη (φοιτήτρια του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Hellenic American University) και Ντόρα Τσιμπούκη (καθηγήτρια του Τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών). 

Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η ηθοποιός Ράνια Οικονομίδου.

Παρουσίαση του βιβλίο της Harper Lee «Βάλε ένα φύλακα» (εκδ. Bell), Ελληνοαμερικανική Ένωση, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι. Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015, 19:30. Είσοδος ελεύθερη.