Οι εκδόσεις Κέδρος μας προσκαλούν την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου σε μια εκδήλωση-αφιέρωμα στο εμβληματικότερο έργο της μεταπολεμικής ελληνικής πεζογραφίας.

Φέτος συμπληρώθηκαν πενήντα χρόνια από την κυκλοφορία του τρίτου και τελευταίου μέρους των «Ακυβέρνητων Πολιτειών», της «Νυχτερίδας». Σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα μέρη, τη «Λέσχη» και την «Αριάγνη», που γράφτηκαν στην Αίγυπτο, η «Νυχτερίδα» ολοκληρώθηκε και κυκλοφόρησε στην Αθήνας όπου ζούσε πλέον ο Στρατής Τσίρκας.

Η υποδοχή που επιφύλαξαν οι έλληνες διανοούμενοι στο έργο ήταν επιφυλακτική. Οι ιδεολογικές και άλλες «εκκρεμότητες» από τον πόλεμο δεν επέτρεπαν σε κανέναν να δει το έργο με αμεροληψία. Για διαφορετικούς λόγους ο καθένας κράτησαν αποστάσεις∙ αρκετοί ξιφούλκησαν εναντίον του δημιουργού της.

Οι «Ακυβέρνητες Πολιτείες» αποδείχθηκαν πολύ πιο ανθεκτικές από τα επιχειρήματα των αρνητών τους. Πρωτίστως διότι ο συνδυασμός της αφηγηματικής ευφυίας του Τσίρκα με τους τόπους και τα ιστορικά γεγονότα πάνω στα οποία κεντά τους χαρακτήρες του είναι μοναδικός και ανεπανάληπτος.

Η τριλογία εκτυλίσσεται στην Ιερουσαλήμ, το Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, τόπους τους οποίους Τσίρκας γνώριζε καλά, στη διάρκεια του πολέμου. Σε αυτή ο συγγραφέας ανακαλεί την περιπέτεια των ελλήνων αριστερών στη Μέση Ανατολή, μια περιπέτεια με φόντο ένα πολύχρωμο και ασταθές ανθρώπινο μωσαϊκό και στο βάθος την κλαγγή των όπλων και τους ψιθύρους των διαφόρων συνωμοτών. Μόνο που αντί για γραμμική παράθεση των γεγονότων –ούτως ή άλλως συγκλονιστικών- ο Τσίρκας επικεντρώνει στο αποτύπωμα το γεγονότων στις ψυχές των ηρώων του.

Οι «Ακυβέρνητες Πολιτείες» απέσπασαν Βραβείο Καλύτερου Ξένου Μυθιστορήματος (Prix du Meilleur Livre Etranger) στη Γαλλία το 1971. Το πρώτο βιβλίο της τριλογίας έγινε σίριαλ τη δεκαετία του ’80 σε σκηνοθεσία Ροβήρου Μανθούλη. Στην Ελλάδα η σειρά είχε περιορισμένη επιτυχία όμως στη Γαλλία έχει παιχθεί περισσότερες από δέκα φορές αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.

Οι εκδόσεις Κέδρος, με αφορμή τα 50 χρόνια από την ολοκλήρωση της έκδοσης της τριλογίας μας προσκαλούν σε μια εκδήλωση-αφιέρωμα στις «Ακυβέρνητες Πολιτείες» την Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου, στις 8 μ.μ., στο Ιωνικό Κέντρο.

Για την τριλογία θα μιλήσουν οι:

  • Γιάννης Παπαθεοδώρου, επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
  • Τάσος Σακελλαρόπουλος, ιστορικός, μέλος του Δ.Σ. των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (Α.Σ.Κ.Ι.) και υπεύθυνος στα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.
  • Η συγγραφέας Μαρίζα Ντεκάστρο θα παρουσιάσει τους τόπους της «Λέσχης» του Στρατή Τσίρκα.
  • Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ειρήνη Βασάλου.
  • Αποσπάσματα από τις «Ακυβέρνητες Πολιτείες» θα διαβάσει ο ηθοποιός Ρήγας Αξελός.

Ιωνικό Κέντρο, Αίθουσα Αέρηδες, Λυσίου 11, Πλάκα – Αθήνα