Το βιβλίο του Patrick Cockburn, ανταποκριτή του Independent στη Μέση Ανατολή, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο αποτελεί ένα μοναδικό εργαλείο για την κατανόηση του φαινομένου ISIS.

Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, αλλά και στον Σινά με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους επανέφεραν για τα καλά στο προσκήνιο τον συριακό εμφύλιο. Για την ακρίβεια, την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος που ευθύνεται εν πολλοίς για τη δραματική τροπή που πήρε η αιματηρή σύγκρουση στην μεσανατολική χώρα, αλλά και για την αποσταθεροποίηση του γειτονικού Ιράκ.

Στις δυτικές κοινωνίες, λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν πραγματικά τι είναι το Ισλαμικό Κράτος, καθώς κυριαρχεί η εντύπωση πως οι τζιχαντιστές δεν είναι κάτι παραπάνω από μία τρομοκρατική οργάνωση, τύπου αλ Κάιντα. Τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι: Το Ι.Κ. έχει βαθιές ρίζες που χρονολογούνται από τα χρόνια της αντίστασης στην αμερικανική κατοχή του Ιράκ και έχει δημιουργήσει μια κρατική υπόσταση στις περιοχές που ελέγχει.

Το βιβλίο «Η επιστροφή των τζιχαντιστών», του Patrick Cockburn, πολύπειρου ανταποκριτή στη Μέση Ανατολή της βρετανικής εφημερίδας Independent, καταδεικνύει την πραγματική φύση της τζιχαντιστικής οργάνωσης. Κυρίως όμως επιχειρεί να απαντήσει στα σωστά ερωτήματα αναφορικά με την εμφάνιση, την εξάπλωση και τελικά την επικράτησή του σε μεγάλες περιοχές του Ιράκ και της Συρίας, ενώ πλέον έχει αναχθεί σε κύρια στρατιωτική δύναμη της αντιπολίτευσης στον πόλεμο κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ:

• Ποιος ο ρόλος των μοναρχιών του κόλπου, της Τουρκίας αλλά και των δυτικών δυνάμεων στην εμφάνιση του Ι.Κ.;

• Πόσο επηρέασε η αμερικανική κατοχή του Ιράκ και η εκδίωξη των σουνιτών από τον νέο στρατό που δημιουργήθηκε στην μετά – Σαντάμ εποχή;

• Ποιο είναι το μερίδιο ευθύνης των Σιιτών που κυβέρνησαν το Ιράκ από την πτώση του Σαντάμ και έπειτα;

• Πώς ηττήθηκε ο ιρακινός στρατός στις μάχες που έδωσε κατά των τζιχαντιστών;

Παρότι κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2014, το βιβλίο αυτό είναι εξόχως επίκαιρο καθώς η μάχη κατά του Ι.Κ. ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη και παρά τη στενότερη εμπλοκή των Ρώσων και των Δυτικών τα δεδομένα άλλαξαν ελάχιστα…

Το βιβλίο «Η επιστροφή των τζιχαντιστών» του Patrick Cockburn κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.