Ο ιστορικός και συγγραφέας που ειδικεύεται σε ελληνικά και βαλκανικά θέματα ανατρέχει στην τελευταία τριακονταετία σε αναζήτηση των αίτιων της σημερινής κρίσης.

« [...] Λόγω της τρομερής κρίσης που διέρχεται σήμερα η Ελλάδα, σκέφτομαι –όπως, υποθέτω, και πολλοί άλλοι άνθρωποι– τι συνέβη τις τελευταίες δεκαετίες και αναρωτιέμαι πώς και κατά πόσον οι επιλογές και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν οδήγησαν στο παρόν αδιέξοδο. Όσο πιο πίσω πηγαίνω στο παρελθόν, φτάνοντας σ’ εκείνο το χρονικό σημείο όπου άρχισα για πρώτη φορά να ενδιαφέρομαι σοβαρά για την Ελλάδα, τόσο λιγότερο προβλέψιμο γίνεται το όλο πράγμα, τόσο λιγότερο επαρκή φαίνονται πολλά από τα κλισέ για τις ρίζες της κρίσης. Κι όμως, όσο περισσότερο το σκέφτομαι, τόσο περισσότερο μπορώ κι εγώ να διακρίνω τώρα πώς από νωρίς κάποια σπέρματα της κρίσης της ευρωζώνης εμφανίζονταν διάσπαρτα παντού γύρω μας».

                                                                                                                                Mαρκ Mαζάουερ

 

Για τον Μαζάουερ οι απόψεις διίστανται. Τα έργα του για τη νεότερη ελληνική ιστορία -«Στην Ελλάδα του Χίτλερ» (εκδ. Αλεξάνδρεια), «Θεσσαλονίκη, πόλη των φαντασμάτων» (εκδ. Αλεξάνδρεια), «Η Ελλάδα και η οικονομική κρίση του Μεσοπολέμου» (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης- καθώς και η πυκνή αρθρογραφία του τού έφεραν φίλους αλλά και εχθρούς.

Σήμερα ο Μαρκ Μαζάουερ είναι διευθυντής του Heyman Center για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Το τελευταίο βιβλίο του, είναι μια απόπειρα καταγραφής των προσωπικών του εντυπώσεων και βιωμάτων από την τριακονταετή σχέση του με τη χώρα μας.

Το βιβλίο προλογίζει ο Κώστας Κωστής, καθηγητής οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Τριάντα χρόνια ελληνικής ιστορίας -μια προσωπική διαδρομή», Μαρκ Μαζάουερ, εκδ. Πατάκη.