Ο συγγραφέας της Τριλογίας του Βερολίνου αφήνει για λίγο την ζοφερή ατμόσφαιρα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετατοπίζει το ενδιαφέρον του στο Λονδίνο σε χρόνο μέλλοντα

Ο δημιουργός του Μπέρνι Γκούντερ, του βερολινέζου ντετέκτιβ του τμήματος ανθρωποκτονιών της Kriminalpolizei που βρίσκεται μπλεγμένος στα γρανάζια της ιστορίας  με την άνοδο των Ναζί στην εξουσία, στο πρώτο λογοτεχνικό βήμα του χωρίς τον αγαπημένο του ήρωα μας μεταφέρει σε ένα μελλοντικό Λονδίνο. Ένα Λονδίνο όπου οι αρχές, με το πρόσχημα της προστασίας της τάξης και της ασφάλειας, έχουν βάλει στον πάγο κάθε προσωπική ελευθερία. Όμως, παρά τα προηγμένα τεχνολογικά μέσα που έχουν στα χέρια τους οι δυνάμεις καταστολής – ταυτοποίηση DNA, «σκανάρισμα» εγκεφάλου, ποινικό κώμα – οι δολοφονίες έχουν  προσλάβει διάσταση επιδημίας.

Το πρόβλημα αναλαμβάνει να λύσει η Ιζαντόρα Τζέικ, η πιο ικανή από τους ντετέκτιβ της αστυνομικής δύναμης της μητρόπολης, όμορφη, ευφυής και αδίστακτη, η οποία θέλει να βγάλει από τη μέση έναν δολοφόνο με το κωδικό όνομα Βίτγκενσταϊν. Ο εν λόγω έχει αποφασίσει να εξοντώσει οποιονδήποτε εμφανίζει προδιάθεση για βίαιη συμπεριφορά, ακόμα κι αν δεν έχει διαπράξει κάποιο έγκλημα.

Τα «Φιλοσοφικά Εγκλήματα», έργο του 1992, είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Κερ που δεν διαδραματίζεται στην κεντρική Ευρώπη την εποχή της ανόδου του Ναζισμού, στα ερείπια που άφησε ο πόλεμος ή στις χώρες της λατινικής Αμερικής όπου ο Γκούντερ κατέφυγε μετά από τον πόλεμο. Όμως, το Λονδίνο που περιγράφει ο συγγραφέας ελάχιστα απέχει από την Ευρώπη των Ναζί, της φοβέρας, της καχυποψίας και του αυταρχισμού. Ο ολοκληρωτισμός, η βαρβαρότητα και η έλλειψη εμπιστοσύνης έχουν διαβρώσει τις συνειδήσεις των ανθρώπων και τις προσωπικές σχέσεις, ακόμα και τις πιο στενές. Σε αυτό το πλαίσιο η εγκληματική συμπεριφορά είναι μία ακόμα εκδήλωση της γενικευμένης νοσηρότητας.

Τούτων δοθέντων, τα «Φιλοσοφικά Εγκλήματα», πέραν του φιλοσοφικού ενδιαφέροντος, είναι ένα αριστοτεχνικά δομημένο αστυνομικό που θα σας κόψει την ανάσα.

«Φιλοσοφικά Εγκλήματα», Philip Kerr, εκδ. Κέδρος. Από ίδιες εκδόσεις θα κυκλοφορήσουν το 2016 και τα μυθιστορήματά του «January Window» και «The Hand OF God» με ήρωα τον ντετέκτιβ-βοηθό προπονητή Σκοτ Μάνσον.