Η συγκλονιστική ιστορία επιβίωσης και πάθους για εκδίκηση που ενέπνευσε την ομότιτλη κινηματογραφική ταινία του σκηνοθέτη Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου που θα δούμε στην Ελλάδα τον Γενάρη.

Το 1823, στην αχαρτογράφητη φύση της Αμερικής, οι παγιδευτές της Γουνεμπορικής Εταιρείας Βραχώδη Όρη ζουν μια σκληρή ζωή, γεμάτη κινδύνους.

Ο Χιου Γκλας, ένας από τους πιο αξιόλογους άντρες της εταιρείας, έχει δοκιμαστεί στις δυσκολίες των βουνών και θεωρείται εξαιρετικός παγιδευτής. Σε μια αποστολή όμως έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με μια αρκούδα που τον κατακρεουργεί. Ο θάνατός του θεωρείται βέβαιος.

Δύο συνοδοιπόροι του μένουν μαζί του ώστε να φροντίσουν για την ταφή του. Τελικά εκείνοι αποφασίζουν να τον ληστέψουν και να τον εγκαταλείψουν, όμως ο Γκλας κρατιέται στη ζωή χάρη σε μία και μόνο επιθυμία: την εκδίκηση.

Με απαράμιλλη τόλμη και αποφασιστικότητα, σέρνεται για εκατοντάδες χιλιόμετρα, έρχεται αντιμέτωπος με Ινδιάνους και κυνηγούς, ενώ παλεύει με την πείνα και τον πόνο από τις τρομακτικές πληγές του.

Η συγκλονιστική ιστορία του Χιου Γκλας είναι ένας ύμνος στην ανθρώπινη θέληση και τα όριά της, καθώς και στο πόσο μακριά μπορεί  να φτάσει ένας άντρας για να εκδικηθεί.

Το βιβλίο που κυκλοφόρησε στην Αμερική το 2002 έκανε διάσημο τον Πανκ και προκάλεσε το ενδιαφέρον του μεξικανού σκηνοθέτη Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου, δημιουργού των πασίγνωστων «21 γραμμάρια», «Βαβέλ», «Birdman» κ.ά. Η ταινία με τίτλο «Η επιστροφή-The Revenant» με πρωταγωνιστή τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο είναι υποψήφια για 4 Χρυσές Σφαίρες και θεωρείται μεταξύ των φαβορί για τα φετινά Όσκαρ. Στην Ελλάδα θα προβληθεί στις αίθουσες τον Γενάρη.

Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από την Key Books.