Το τελευταίο μυθιστόρημα του μεγάλου βρετανού συγγραφέα είναι μια καλοζυγισμένη πραγματεία υπέρ του ορθού λόγου και ταυτόχρονα ένα απολαυστικό ανάγνωσμα που θα συναρπάσει τους φίλους του συγγραφέα.

Ο «Νόμος περί Τέκνων» (The Children's Act) είναι το τελευταίο (13ο) μυθιστόρημα του πολυβραβευμένου συγγραφέα της «Εξιλέωσης» και του «Άμστερνταμ» που κυκλοφόρησε το 2014 στα αγγλικά και πλέον διατίθεται και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη. Σε αυτό ο Μακ Γιούαν, ένθερμος υπερασπιστής του ορθού λόγου και φύσει καχύποπτος απέναντι στις θρησκείες και στους κοσμικούς εκπροσώπους τους αφηγείται την ιστορία του έφηβου Άνταμ ο οποίος αρνείται την θεραπεία που ια σώσει τη ζωή του για λόγους θρησκευτικής πίστης, σε συμφωνία με τους γονείς του.

Για την υπόθεση καλείται να αποφασίσει η δικαστικός Φιόνα Μέι, η οποία προΐσταται του Ανώτατου Δικαστηρίου Οικογενειακών υποθέσεων. Η πενήντα εννιάχρονη νομικός καλείται να εφαρμόσει τον Νόμο περί Τέκνων (The Children's Act, 1989) ο οποίος ορίζει πως το κύριο μέλημα των αρχών σε κάθε διαμάχη που αφορά σε ανήλικο τέκνο είναι το συμφέρον του παιδιού. Όμως πόσο απλό είναι να διευκρινιστεί αυτό το συμφέρον όταν στην πλάστιγγα βαραίνουν εκτός του θρησκευτικού ζήλου –το παιδί έχει ανατραφεί ως Μάρτυρας του Ιεχωβά- και της υγείας, η ελευθερία της σκέψης και της βούλησης.

Μια συνάντηση ανάμεσα στην δικαστικό και στον νεαρό ασθενή θα γίνει αφορμή για μια επανεξέταση του ηθικού και λογικού υπόβαθρου που καθορίζει τον τρόπο σκέψης και δράσης των δύο ηρώων.

Το βιβλίο το οποίο έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις θεωρείται από τους κριτικούς ως ένα από τα καλύτερα δείγματα γραφής του Μακ Γιούαν.

«Νόμος περί Τέκνων», Ίαν Μακ Γιούαν, εκδόσεις Πατάκη.