Ένα από τα μεγαλύτερα best-seller των τελευταίων χρόνων κυκλοφορεί στη χώρα μας από τις εκδόσεις Πατάκη.

Η συγγραφέας του «Κουκλόσπιτου», μια τριανταδυάχρονη ηθοποιός που έχει εμφανιστεί στο παρελθόν σε δευτερεύοντες ρόλους στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, είδε εν μία νυκτί την τύχη της να γυρίζει όταν το πρώτο μυθιστόρημά της εκτοξεύτηκε στην πρώτη θέση της λίστας των ευπώλητων σε Αγγλία και Αμερική.  

Το μυθιστόρημα δεν ήταν άλλο από το «Κουκλόσπιτο» (The Miniaturist), ένα ψυχολογικό θρίλερ που διαδραματίζεται στο Άμστερνταμ των μέσων του 17ου αιώνα. Μια δεκαοκτάχρονη κοπέλα, η Νέλλα Όορτμαν, φτάνει στην πόλη από την επαρχία για να ζήσει στο πλάι του συζύγου της, του πλούσιου έμπορου Γιοχάννες Μπραντ. Όμως, ό,τι όνειρα κουβαλούσε μαζί της η Νέλλα συντρίβονται καθώς συνειδητοποιεί ότι ο άντρας της είναι απόλυτα αδιάφορος απέναντί της κι ότι στο σπίτι κάνει κουμάντο η στριφνή και δεσποτική αδελφή του.

Το μοναδικό πράγμα που είναι ικανό να την βγάλει από την απάθεια και την αποστροφή της για το νέο περιβάλλον της είναι το μοναδικό δώρο που έλαβε απόν σύζυγό της με την ευκαιρία του γάμου τους, ένα κουκλόσπιτο, πιστή απομίμηση του σπιτιού τους. Η Νέλλα, αιφνιδιασμένη από το δώρο το οποίο αντιλαμβάνεται ως ειρωνεία της θέσης της –κατάδειξη της πλήρους αδυναμίας της- αποφασίζει να εξοπλίσει το λιλιπούτειο νοικοκυριό της με έπιπλα και αντικείμενα-μινιατούρες τα οποία φιλοτεχνεί ένας άγνωστος καλλιτέχνης. Όμως, όταν τα λαμβάνει, διαπιστώνει με έκπληξη και φόβο ότι οι μινιατούρες φανερώνουν εξαιρετική γνώση του σπιτιού και των σκοτεινών μυστικών των κατοίκων του. Και συνειδητοποιεί ότι ο κίνδυνος που τους περιτριγυρίζει είναι μεγάλος.

Η πλοκή του έργου που έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες, εκτός από το σασπένς, αναδεικνύει τις ομοιότητες ανάμεσα στην εποχή μας και το δεύτερο μέρος του 17ου αιώνα στην Ολλανδία. Και τότε όπως και τώρα τα εξωτερικά προσωπεία της ευμάρειας και της κοινωνικής συνεννόησης είχαν ραγίσει και το διάχυτο αίσθημα της ανησυχίας είχε κατακλίσει τους κατοίκους της πόλης.

Καθηλωτικό, γεμάτο εκπλήξεις, το «Κουκλόσπιτο» είναι ένα βιβλίο που θα σας αιχμαλωτίσει από την πρώτη σελίδα.

«Το Κουκλόσπιτο», Τζέσσι Μπέρτον, εκδόσεις Πατάκη