Ένα νέο βιβλίο από τον ελληνιστή και ιστορικό Ρόντρικ Μπήτον ρίχνει φως στην μεταμόρφωση του Μπάιρον από ρομαντικό ποιητή σε δημόσιο άνδρα και επαναστάτη.

Η αποτίμηση της λογοτεχνικής αξίας του Μπάιρον από τον θάνατό του έως σήμερα έχει περάσει από σαράντα κύματα. Τα έργα του, θύματα των λογοτεχνικών συρμών και της παραφιλολογίας αναφορικά με την προσωπικότητά του, το έκλυτο βίο και τις ερωτικές παρεκτροπές, πέρασαν από τις λίστες των ευπώλητων στην αφάνεια και πάλι πίσω.

Ανάλογη ήταν η τύχη και της πολιτικής προσωπικότητας του ποιητή, η οποία συνδέεται άμεσα με τον ελληνικό εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Η ιδεολογική ομίχλη που εξακολουθεί να καλύπτει τις συγκυρίες γύρω από την εξέγερση του ’21 καθώς και το ζήτημα του ευρωπαϊκού εθνικισμού υπονόμευσαν σε σημαντικό βαθμό κάθε απόπειρα μελέτης της. Τι μεσολάβησε ανάμεσα στο 1816, χρονιά κατά την οποία εγκατέλειψε τη Μεγάλη Βρετανία, και το 1822, όταν πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στην Ελλάδα, και οδήγησε στην δραματική αυτομεταμόρφωση του ποιητή από ρομαντικό εγεγερμένο σε δημόσιο άνδρα με συγκεκριμένη ατζέντα;

Το έργο του Ρόντρικ Μπήτον, ελληνιστή και ιστορικού, «Ο Πόλεμος του Μπάιρον» ρίχνει εκ νέου φως στην υπόθεση. Πατώντας πάνω στο στέρεο επιστημονικό υπόβαθρο που οικοδόμησε τα προηγούμενα χρόνια ο Μπήτον εξετάζει εκ νέου όλες τις πηγές και καταλήγει σε ένα αφήγημα ιστορικά αποκαλυπτικό και αναγνωστικά συναρπαστικό. Ένα αφήγημα που περιγράφει βήμα-βήμα την ιδεολογική ωρίμανση του Μπάιρον ο οποίος, αγνοώντας τους κινδύνους από τις εµφύλιες συγκρούσεις µεταξύ αντίπαλων επαναστατικών φατριών, αποφάσισε να θέσει τον εαυτό του στην υπηρεσία της μεταμόρφωσης της Ευρώπης, με μοχλό την Ελλάδα.

«Ο Πόλεμος του Μπάιρον», Ρόντρικ Μπήτον, εκδόσεις Πατάκη