Ένα μυθιστόρημα για την ιστορία, την προσωπική ευθύνη, τη βία και τη μισαλλοδοξία που διασχίζει τέσσερις αιώνες ευρωπαϊκής περιπέτειας.

Ο Βίκτορ Αμπραβανέλ, διάσημος αυστριακός ιστορικός, είκοσι πέντε χρόνια μετά την αποφοίτησή του από το λύκειο, αποφασίζει να καταγγείλει δημόσια το ναζιστικό παρελθόν των παλιών του καθηγητών. Η πράξη του αυτή γεννά απορίες. Τι συνέβη που τον οδήγησε σε αυτό το διάβημα; Θα το καταλάβουμε μέσα από την παράλληλη αφήγηση της ζωής του Μενασέ μπεν Ισραέλ, μαράνο (βίαια εκχριστιανισμένου εβραίου) γεννημένου στη Λισαβόνα το 1604. Ο μπεν Ισραέλ αναζήτησε τελικά καταφύγιο στην Ολλανδία όπου ανέκτησε την εβραϊκή ταυτότητά του και έγινε μεγάλος ραβίνος, δάσκαλος του Σπινόζα.

Οι δύο ήρωες, αν και οι ζωές τους απέχουν πολύ χρονικά και γεωγραφικά, μοιάζουν, καθώς ο αναγνώστης προχωράει όλο και πιο βαθιά στην αφήγηση, να χωνεύονται σε έναν. Αμφότεροι προδίδουν τη ράτσα και τα ιδανικά τους και υιοθετούν  πρότυπα και συμπεριφορές ξένα προς τις αξίες τους για να αποφύγουν να μπουν στο μάτι των άλλων. Αμφότεροι αντιδρούν αφηγούμενοι τις ιστορίες τους, αποδεικνύοντας έτσι πως οι ιστορίες, εκτός από απολαυστικές, αποτελούν ίσως την πιο αποτελεσματική μορφή αντίστασης.

«Η έξωση από την κόλαση», Ρόμπερτ Μενάσε, εκδόσεις Πόλις