Απλά μαθήματα επιβίωσης για επιχειρηματίες στα πρόθυρα της πτώχευσης από έναν παθόντα (και μαθόντα)

Αντί άλλης εισαγωγής: Το όνομα του συγγραφέα, Ίων Αλεξάνδρου, είναι προφανώς ψευδώνυμο. Το γιατί είναι ευκόλως εννοούμενο εκ του περιεχομένου του βιβλίου. «Από τα ψηλά στα χαμηλά – Το προσωπικό ευαγγέλιο της πτώχευσης» είναι ο πλήρης τίτλος και περιγράφει με την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια τα όσα ο συγγραφέας έπαθε, έμαθε και κατέγραψε, από τη στιγμή που η οικονομική κρίση ανέτρεψε τα σχέδιά του έως τη στιγμή που αποφάσισε –δίκην ψυχοθεραπείας;- να πιάσει μολύβι και χαρτί. Και αυτό το πράττει με γνώση και ψυχραιμία και έναν βαθμό αισιοδοξίας –στο τέλος- τα οποία θα φανούν χρήσιμα για εκείνους που είτε βρίσκονται στην ίδια θέση, είτε, ακόμα – ακόμα, βρίσκονται στη θέση του εργαζόμενου ή του πιστωτή επιχειρήσεων υπό πτώχευση, οι οποίοι απορούν πώς κάποιος βρέθηκε σε αυτή τη θέση.

Ο Ίων Αλεξάνδρου λοιπόν κάνει μια πολλή ενδιαφέρουσα παρατήρηση επ’ αυτού στον πρόλογό του. Κανείς δεν μας διδάσκει για την πτώχευση όπως παλιά κανείς δεν μας δίδασκε για το σεξ και όλοι το μαθαίναμε άτσαλα στο πεζοδρόμιο. Για τις επιπτώσεις της στα φυσικά πρόσωπα και τους τρόπους να περιορίσουμε κατά το δυνατό τις συνέπειες της καταστροφής. Η ψυχολογία της άρνησης κυριαρχεί στον τρόπο σκέψης μας, θολώνοντας την κρίση μας, οδηγώντας σε βεβιασμένες ενέργειες και απανωτά λάθη. Κι ας είναι η πτώχευση αναπόδραστο μέρος του επιχειρηματικού κύκλου της ζωής…

Και κατόπιν μας παίρνει από το χέρι και μας πάει μια βόλτα στην «κόλαση» σε 22 συνοπτικά και απολύτως κατανοητά κεφάλαια. Σε αυτά περιγράφει την ψυχολογική περιπέτεια (μαζί με οδηγίες για το πώς δεν θα φουντάρουμε ούτε θα καταλήξουμε στο νοσοκομείο), τις νομικές και άλλες πρακτικές παραμέτρους που πρέπει να γνωρίζουμε καλά και έγκαιρα και, φυσικά, τα παρατράγουδα της υπόθεσης. Μπράβους –ναι, υπάρχουν και στην πραγματικότητα-, απειλές, προδοσίες από φίλους και ευεργετηθέντες, κατασχέσεις, τραμπουκισμούς και δημόσια διαπόμπευση. Υπάρχει τρόπος να τα αντιμετωπίσουμε, αν όχι 100%, τουλάχιστον ικανοποιητικά.

Το καταστάλαγμα είναι ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό. Και εν τέλει αισιόδοξο.  Ο Ίων Αλεξάνδρου αποδεικνύεται εξαιρετικός δάσκαλος, καθησυχαστικός όσο πρέπει, αυστηρός όσο είναι απαραίτητο. Και όταν κανείς φτάνει στην τελευταία σελίδα, είναι πιο σοφός μεν, δεν αποκλείει κάθε πιθανότητα επιχειρηματικής δραστηριότητας δε.

Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε.

«Από τα ψηλά στα χαμηλά – Το προσωπικό ευαγγέλιο της πτώχευσης», Ίων Αλεξάνδρου, εκδόσεις Πεδίο.