Ο τέως πρωθυπουργός του Βελγίου και πρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου σε μια σε βάθος ανάλυση για το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης.

Ο Guy Verhofstadt είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ιδέας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης σήμερα πανευρωπαϊκά. Πρωθυπουργός του Βελγίου από το 1999 έως το 2008 «μεταπήδησε» στην Ευρωβουλή όπου, από το 2009, ηγείται της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (ALDE), της τρίτης μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη διάρκεια της μακράς θητείας του στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή ο Guy Verhofstadt (Γκι Φερχόφσταντ) είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από πρώτο χέρι τα εμπόδια στον δρόμο για την οικοδόμηση μιας αποτελεσματικής και δημοκρατικής ομοσπονδίας των ευρωπαϊκών λαών. Με πρώτο και κύριο τον εκφυλισμό της ιδέας της ευρωπαϊκής ενοποίησης, όπως την συνέλαβαν οραματιστές πολιτικοί, σε ένα γραφειοκρατικό οικοδόμημα, το οποίο είναι ασύμβατο με τις ευαισθησίες και τις ελπίδες μεγάλου μέρους των ευρωπαίων πολιτών.  

Για την απομάκρυνση του κινδύνου του συνολικού παραγκωνισμού της ευρωπαϊκής ιδέας, ο Verhofstadt θεωρεί πως απαιτούνται μια σειρά από τολμηρά βήματα προς την κατεύθυνση της ακόμα μεγαλύτερης σύσφιξης των δεσμών μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων με σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας.  

Στην ελληνική έκδοση του βιβλίου που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 24 Φεβρουαρίου από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, ο συγγραφέας αφιερώνει ένα ειδικό κεφάλαιο στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου«Η ασθένεια της Ευρώπης και η αναγέννηση του ευρωπαϊκού ιδανικού» του Guy Verhofstadt (εκδόσεις Παπαδόπουλος) θα γίνει την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου με την συμμετοχή του συγγραφέα.