Θραύσματα σκέψεων του καθηγητή Φιλοσοφίας και υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε 81 συνοπτικά κεφάλαια από τις εκδόσεις Πεδίο

Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για εκκεντρισμό που εκφράζεται μέσα από τις ιδιόμορφες διατυπώσεις των σκέψεων του και τις θεατρικές του περιπέτειες. Όμως κανείς δεν τόλμησε να του προσάψει τη ρετσινιά του βαρετού.

Το νέο βιβλίο του δεν θα διαψεύσει τις ως τώρα διαπιστώσεις. Σε αυτό περιέχονται ογδόντα ένα κείμενα, μικρά σε έκταση, για θέματα όπως «Αριστεία και ύβρις», «Τα πανεπιστήμια και η Χρυσή Αυγή», «Φιλελληνισμός και συμπάθεια», «Η ασυλία της τέχνης» και «Η δύναμη του αφανούς πλήθους», «Πολυτέλεια». Εύληπτα, δεξιοτεχνικά γραμμένα από έναν άνθρωπο-άριστο χειριστή της ελληνικής γλώσσας, με αναλαμπές χιούμορ, τα κείμενα είναι αντιπροσωπευτικά της προσωπικότητας του συγγραφέα και ενός τρόπου σκέψης.

Για τον «Κοινό Νου»   (σελ. 165)

……………………………………

Είθισται, όταν θέλομε να χαρακτηρίζομε τον τρόπο που σκέφτεται κανείς, να λέμε, μεταξύ άλλων, «αυτός έχει κοινό νου». Η αναφορά μας στον κοινό νου μπορεί να γίνεται είτε για να εκθειάσομε κάποιον για τον τρόπο που σκέπτεται είτε για να τον απαξιώσομε.

Ως κοινό νου, γενικώς, όποια κι αν είναι η στόχευση μας όταν τον επικαλούμεθα, εκλαμβάνομε τον τρόπο σκέψης που καθορίζεται από εμπειρίες τις οποίες λίγο-πολύ όλοι βιώνομε ή μπορούμε να ζήσομε στην καθημερινή ζωή μας. Η αναφορά στις κοινές εμπειρίες μας μας επιτρέπει να καταλαβαίνομε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία τον άνθρωπο που διαθέτει κοινό νου τι σκέφτεται και τι θέλει να πει, να τον θεωρούμε οικείο. Συνελόντι ειπείν, ο άνθρωπος που διαθέτει κοινό νου είναι ένα πρόσωπο αποδεκτό, ένας άνθρωπος που μπορούμε να εμπιστευθούμε. Πόσες φορές, πράγματι, δεν επικροτούμε την συμπεριφορά κάποιου λέγοντας ότι ο άνθρωπος αυτός έχει κοινό νου.

………………………………………………….

«Ο σπασμένος αμφορέας», Θεοδόσης Ν. Πελεγρίνης, εκδόσεις Πεδίο.