Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με την πανεπιστημιακό Ιωάννα Ναούμ για το τελευταίο βιβλίο της «Το φαράγγι» την Τετάρτη 9 Μαρτίου

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ελληνικά μυθιστορήματα τελευταίας εσοδείας, το «Φαράγγι» της Ιωάννας Καρυστιάνη (εκδ. Καστανιώτη) θα βρίσκεται στον πυρήνα της συζήτησης-παρουσίασης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Μαρτίου στο βιβλιοπωλείο Ιανός στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης. Η δημιουργός του βιβλίου, θα μιλήσει για τους χαρακτήρες που συγκροτούν τον κόσμο του «Φαραγγιού», για τα μυστικά που κακοφορμίζουν στις ψυχές των ανθρώπων, για τις οικογενειακές σχέσεις –ευχή και κατάρα-, για τον δεσμό με την πατρογονική γη.

Ο Αργύρης Λιόδης ούτε στη μέση του πουθενά, δίχως ξένα αφτιά παρόντα, μπορούσε να φωνάξει τα ονόματα των έξι, να τους σιμώσει μαζεμένους, να τους κοιτάξει επιτέλους κατάματα, για να λάβει τη δύναμη και να τολμήσει έστω δυο λόγια για τα ξερά γεγονότα. Δυο λόγια για τα ξερά γεγονότα δεν επιχείρησε ούτε σε αργοπορημένες επιστολές, γιατί στο παρελθόν όποτε λιποψυχούσε και ήθελε νατους τα γράψει, τελικά λιποψυχούσε και στην ιδέα του γραμμένου χαρτιού. Θα του έλειπαν και τα βλέμματά τους μόλις μάθαιναν, κι αυτός είχε την ελπίδα και την ανάγκη να κουρνιάσει στα μάτια τους. Αλλά επί είκοσι εννιά χρόνια έξι άλλα ζευγάρια μάτια τον εμπόδιζαν, όλα σκοτεινές κόπιες του συμβολαίου με τις εφτά, μαζί με τη δική του, υπογραφές, να μην πατηθεί ο όρκος σιωπής εκείνης της νύχτας.

Με την επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Φιλολογίας στο Α.Π.Θ. Ιωάννα Ναούμ, η Ιωάννα Καρυστιάνη θα συνομιλήσει επίσης για την δημιουργική διαδικασία, τον τρόπο με τον οποίο οι ήρωες των βιβλίων παίρνουν σάρκα και οστά, την λειτουργία της λογοτεχνίας στην σημερινή συγκυρία.

Μια συζήτηση με ξεχωριστό ενδιαφέρον με μια από τις πιο σημαντικές γυναικείες φωνές στον χώρο της σύγχρονης ελληνική πεζογραφίας σήμερα.

Η Ιωάννα Καρυστιάνη στον Ιανό, Αριστοτέλους 7, Θεσσαλονίκη, 9 Μαρτίου 2016, ώρα 19:00.