Ο γνωστός ρώσος συγγραφέας που πολιτογραφήθηκε Γάλλος θα μιλήσει στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Οι σημαντικοί  γάλλοι μυθιστοριογράφοι σήμερα», που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Είναι ο τελευταίος στην μεγάλη σειρά των ρώσων συγγραφέων που διέπρεψαν γράφοντας σε γλώσσες άλλες από τη μητρική τους. Ο λόγος για τον Αντρέι Μακίν, ο οποίος ζει στη Γαλλία από το 1987 όταν ζήτησε πολιτικό άσυλο στη διάρκεια της επίσκεψής του εκεί στο πλαίσιο των μορφωτικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Μακίν άρχισε την συγγραφική καριέρα του με το που πάτησε το πόδι του στη Γαλλία. Όμως, χρειάστηκε να περάσουν οκτώ ολόκληρα χρόνια μέχρι οι κόποι του να βρουν ανταπόκριση. Το πρώτο έργο του που έσπασε το «φράγμα» της αφάνειας είναι «Η κληρονομιά». Κυκλοφόρησε το 1995 και απέσπασε το βραβείο Γκονκούρ και το βραβείο Μεντισίς. Ακολούθησαν κι άλλα μυθιστορήματα τα οποία μεταφράστηκαν σε πάμπολλες γλώσσες.

Στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί τα: «Η κληρονομιά» (1997), «Ελεγεία για την Ανατολική Ευρώπη» (2002), «Η κόρη του ήρωα» (2002), «Το αμάρτημα της Όλγας Αρμπελίνα» (2002), «Η γυναίκα που περίμενε» (2004), «Η μουσική μιας ζωής» (2004), «Η ανθρώπινη αγάπη» (2008).

Το 2014 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη το μυθιστόρημά του «Η ζωή ενός άγνωστου άντρα» (μετ. Αγγελική Σιγούρου). Σ' αυτό το πυκνό και επιβλητικό βιβλίο, ο Μακίν ξαναζωντανεύει το πεπρωμένο της πατρίδας του, μακριά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν την οδυνηρή ανάδυση της «νέας Ρωσίας». Οι ήρωές του επιβεβαιώνουν μέσα από τις πράξεις τους την ορθότητα των λόγων του Ντοστογιέφσκι για την ομορφιά που καλείται να σώσει τον κόσμο.

Ο Αντρέι Μακίν θα μιλήσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τετάρτη 6 Απριλίου 2016 στις 7 το απόγευμα με θέμα «Λογοτεχνία: η εύθραυστη δύναμη του πνεύματος». Τη συζήτηση θα συντονίσει η Μαρί-Κριστίν Βαντόρν (Marie-Christine Vandoorne), πολιτιστική ακόλουθος της πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Η διάλεξη διοργανώνεται σε συνεργασία με τη γαλλική πρεσβεία, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

Ο Αντρέι Μακίν στο Megaron Plus, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Τετάρτη 6 Απριλίου 2016, ώρα 19:00. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.