Ένα διαφορετικό ταξίδι στους δρόμους της ιστορικής συνοικίας της Βαρκελώνης τον Μάιο του ’45 από τον κορυφαίο καταλανό συγγραφέα

Ο Χουάν Μαρσέ ανήκει στην μερίδα εκείνη των συγγραφέων που αδικήθηκαν από τους λογοτεχνικούς συρμούς. Αν και θεωρείται κορυφαίος μεταξύ των συγχρόνων του λογοτεχνών και του έχει απονεμηθεί το Βραβείο Θερβάντες –το ανάλογο του βραβείου Νόμπελ για τον ισπανόφωνο κόσμο- η φήμη του εκτός των ισπανικών συνόρων είναι σχετικά περιορισμένη. Όμως, η γραφή του, πυκνή και ουσιαστική, θα ανταμείψει τους αναγνώστες που θα αποφασίσουν να ασχοληθούν με το έργο του.

Το φόντο στα έργα του Μαρσέ είναι το ζοφερό τοπίο της μετεμφυλιοπολεμικής Ισπανίας. Γκρίζο, με τα σημάδια της φρίκης μόλις συγκαλυμμένα. Απέναντι σε αυτό το σκηνικό οι ήρωές του αμύνονται δραπετεύοντας σε έναν μυθικό κόσμο όπου ο απόηχος των γεγονότων οδηγεί τις ψυχές των ανθρώπων στον δρόμο της μεταμέλειας.

Το «Σεργιάνι στο Γκιναρντό» είναι το τελευταίο από τα έργα του Μαρσέ που κυκλοφορεί στα ελληνικά.

Δυο λόγια για την υπόθεση του έργου:

Εκείνη τη μέρα, τον Μάιο του 1945, που η ναζιστική Γερμανία συνθηκολογεί, ένας μεσήλικας αστυνόμος, του οποίου η μνήμη είναι σπαρμένη με πτώματα, αποφασίζει να κάνει την κατά πάσα πιθανότητα τελευταία του περιπολία στη Βαρκελώνη. Πρέπει να συνοδεύσει μια ορφανή έφηβη στο νεκροτομείο ενός νοσοκομείου για να αναγνωρίσει σε κάποια ανθρώπινα υπολείμματα τον κακοποιό που τη βίασε δύο χρόνια πριν. Η περιπλάνησή του στους δρόμους της πόλης κατά τη διάρκεια ενός μεταπολεμικού απογεύματος –πολύ μακριά, σ’ άλλους τόπους, ακούγεται ο επιθανάτιος ρόγχος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου– θα μετατραπεί σε μια βαθμιαία κάθοδο στην καρδιά του σκότους. Οι διαδοχικοί κύκλοι της βασανιστικής πορείας μάς αποκαλύπτουν έναν πληθυσμό χορτασμένο από τη φαυλότητα που, παρά τη ναυτία του, αφήνει να αχνοφανεί η πιθανότητα της μεταμέλειας. Το σεργιάνι του αστυνόμου μέσα στο χάος και την ανημπόρια, ανακατεμένο με τις αναμνήσεις που βγαίνουν από τα σκοτεινά υπόγεια της μνήμης του, γίνεται το ταξίδι του ανθρώπου ως τα όρια της αντίστασης της ίδιαςτου της ύπαρξης απέναντι στη φρίκη.

«Σεργιάνι στο Γκιναρντό», Χουάν Μαρσέ, εκδ. Πατάκη.