Ένα από τα πιο σημαντικά μυθιστορήματα της σύγχρονης καταλανικής σχολής από τις εκδόσεις Πόλις συμπλήρωσε τέσσερις εκδόσεις.

«Confiteor Deo omnipotenti». Με αυτή τη φράση αρχίζει η προσευχή της μετάνοιας στην καθολική λειτουργία. Με τη λέξη Confiteor (ομολογώ) ξεκινά το ογκώδες μυθιστόρημα του Ζάουμε Καμπρέ για τα μυστικά και τις αμαρτίες που βρίσκονται στα θεμέλια της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Βαρκελώνη, δεκαετία του ’50. Ο νεαρός Αντριά μεγαλώνει ανάμεσα σ’ έναν πατέρα που θέλει να του δώσει μόρφωση αναγεννησιακού ανθρώπου, να τον κάνει γνώστη πολλών γλωσσών, και μια μητέρα που τον προορίζει για την καριέρα δεξιοτέχνη βιολονίστα. Ο Αντριά, ευφυής, μοναχικός και υπάκουος, προσπαθεί να ικανοποιήσει τις υπέρμετρες και αντιφατικές φιλοδοξίες των γονιών του, ώς τη στιγμή που ανακαλύπτει την ύποπτη προέλευση του οικογενειακού πλούτου και άλλα ανομολόγητα μυστικά.

Πενήντα χρόνια μετά, ο Αντριά, λίγο πριν χάσει τη μνήμη του, προσπαθεί να ανασυνθέσει την οικογενειακή ιστορία, ενώ γύρω από ένα εκπληκτικό βιολί του 18ου αιώνα διαπλέκονται τραγικά επεισόδια της ευρωπαϊκής ιστορίας, από την Ιερά Εξέταση ώς τη δικτατορία του Φράνκο και τη ναζιστική Γερμανία, με αποκορύφωμα το Άουσβιτς, το απόλυτο κακό.

Ο Ζάουμε Καμπρέ γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1947. Σπούδασε καταλανική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Λέριδα. Έχει γράψει μυθιστορήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα, δοκίμια, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά σενάρια.

Το «Confiteor» έχει τιμηθεί με το βραβείο Κριτικών Serra d’Or 2012, το βραβείο M. Àngels Anglada 2012, το βραβείο La tormenta en un Vaso 2012, το βραβείο Crexells 2012, το βραβείο Courrier International για το καλύτερο ξένο μυθιστόρημα του 2013.Μεταφράστηκε σε δεκαπέντε γλώσσες και έχει πουλήσει πάνω από 1.000.000 αντίτυπα.

«Confiteor», Jaume Cabré, εκδόσεις Πόλις