Το τελευταίο έργο του λογοτέχνη και ιστορικού, ένα ιστορικό δοκίμιο και μυθιστόρημα σε ημερολογιακή μορφή, θα παρουσιαστεί σήμερα, Πέμπτη 16 Μαρτίου, ώρα 19:00, στο Public του Πειραιά

Η ανάμνηση του παλιού σκανδάλου με τα υποτιθέμενα ημερολόγια του Χίτλερ, αποσπάσματα των οποίων δημοσίευσαν το Stern και οι Times του Λονδίνου το ’83, μέρες πριν αποκαλυφθεί η πλαστότητά τους, ενδέχεται να βάλει σε υποψίες εκείνους που η μνήμη τους είναι πιο ακμαία. Όμως, όχι. Το νέο «Κρυφό Ημερολόγιο του Χίτλερ» δεν αποτελεί ανακάλυψη (!) κάποιου δαιμόνιου ρεπόρτερ. Ο Χάρης Βλαβιανός, ποιητής, πεζογράφος και ιστορικός, «πατέρας» του έργου, επέλεξε αυτή τη μορφή, την ημερολογιακή, για να ανασυνθέσει την περίοδο του εγκλεισµού του Χίτλερ στη φυλακή (1923-1924) µετά το αποτυχηµένο «Πραξικόπηµα της Mπιραρίας» και ταυτόχρονα να σκιαγραφήσει την προσωπικότητα του ανθρώπου που έµελλε να αφήσει την αιματοβαμμένη σφραγίδα του στον 20ό αιώνα.

Συνδυάζοντας τη µυθοπλασία µε την ιστορική τεκµηρίωση, το βιβλίο παρουσιάζει έναν συναισθηµατικά ανάπηρο, πνευµατικά ρηχό και εγωπαθή άνθρωπο, µνηστήρα της εξουσίας. Πάθη, φοβίες, µίση, εµµονές, συµπλέγµατα υφαίνουν τον ιστό των νοσηρών ιδεοληψιών του, τις οποίες περιγράφει στον πρώτοι τόμο του μανιφέστου του «Ο Αγών μου», πριν τις θέσει σε εφαρμογή στο πεδίο των μαχών και στα κρεµατόρια.

Ο Βλαβιανός, υπογράφει ένα συναρπαστικό βιβλίο που µας βοηθάει να κατανοήσουµε πώς ένας δηµαγωγός, εξαπολύοντας µια ρητορική του µίσους, κατάφερε να αναρριχηθεί στην εξουσία και σαγηνεύοντας εκατοµµύρια ανθρώπους να τους οδηγήσει στην άβυσσο.

«Το Κρυφό Ημερολόγιο του Χίτλερ», Χάρης Βλαβιανός, εκδόσεις Πατάκη