Το δεύτερο βιβλίο της «Τριλογίας της Γλασκώβης» του Malcolm Mackay είναι μια κατάδυση στον άγριο κόσμο των συμμοριών και των επαγγελματιών δολοφόνων

Για τους λάτρεις των νουάρ, ο Μάλκομ Μακέι είναι μια από τις μεγάλες ανακαλύψεις των τελευταίων χρόνων. Τα βιβλία του περιγράφουν έναν κόσμο που ζει στα σκοτεινά –σε άμεση επαφή με τον κόσμο της ημέρας- με τρόπο απολύτως ρεαλιστικό, χωρίς διάθεση εξωραϊσμού.  Έναν κόσμο που αναγεννάται διαρκώς από τις στάχτες της κοινωνίας και κατοικείται από ανθρώπους που σπρώχτηκαν εκεί χωρίς δικαίωμα επιλογής.

Ο συγγραφέας παρακολουθεί τους ήρωες του όπως ένας ερευνητής ρεπόρτερ ή ένας δημιουργός ντοκιμαντέρ καθώς εκείνοι βυθίζονται όλο και πιο βαθιά σε ένα σύμπαν όπου κυριαρχεί η απρόσωπη βία και ο νόμος τους χρήματος. Τους φωτογραφίζει την ώρα της «δουλειάς»,  αποφεύγοντας τα σκόπιμα κλισέ, εστιάζοντας το βλέμμα του στην αφόρητη μοναξιά τους και στην απουσία ελπίδας. Δεν συμπάσχει μαζί τους, όμως ούτε τους καταδικάζει.

Το σκηνικό που επιλέγει ο Μακέι για να τοποθετήσει τη δράση των έργων του είναι ένας τόπος που γνωρίζει καλά: η Γλασκώβη. Εκεί, στα ερείπια της παλιάς βιομηχανικής μητρόπολης της Σκωτίας, γεννήθηκε η πιο βίαιη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου. Εκεί ζει και ο Κάλουμ ΜακΛίν, νεαρός επαγγελματίας εκτελεστής, κεντρικός ήρωας της «Τριλογίας της Γκασκώβης», το δεύτερο βιβλίο της οποίας κυκλοφορεί τώρα από τις εκδόσεις Πόλις.

«Πώς ένας εκτελεστής λέει αντίο»,  Malcolm Mackay, εκδόσεις Πόλις.