Το μυθιστόρημα της Ελένης Τορόση μας ξεναγεί σε έναν κόσμο βουβών χειρονομιών, τη σχέση της συγγραφέως με την κουφή μητέρα της, με χιούμορ και τρυφερότητα

Η μητέρα μου ήταν αλλιώτικη από τις άλλες μητέρες: Μέσα στ’ αυτιά της υπήρχαν άσπροι κόμποι.

Η Ελένη Τορόση, συγγραφέας και δημοσιογράφος της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, είναι μια γυναίκα με δύο πατρίδες. Στη Γερμανία όπου ζει το ’68 τα βιβλία της, παιδικά τα περισσότερα, έχουν αποσπάσει βραβεία και περιλαμβάνονται σε σχολικά βιβλία.

Το «Όταν σου έδειξα τον ήχο του κόσμου» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα γερμανικά το ’14. Η εντύπωση που προκάλεσε ήταν τόσο βαθιά ώστε η Βαυαρική Τηλεόραση τής αφιέρωσε την ταινία «Ο μακρύς ίσκιος της μητέρας μου», ένα αυτοβιογραφικό αφιέρωμα στο πλαίσιο της τηλεοπτικής σειράς «Πορτρέτα ζωής».

Πρόκειται για την αφήγηση της σχέσης της συγγραφέως με την κουφή μητέρα τους, μια σχέση εξάρτησης και ανακάλυψης, αφού η κόρη είναι το μοναδικό αξιόπιστο κανάλι επικοινωνίας με τον κόσμο. Μια σχέση που απειλεί να συνθλίψει την εύθραυστη προσωπικότητα του παιδιού, όμως τίποτα δεν μπορεί να τη διαρρήξει.

Η Ελένη Τορόση περιγράφει τη ζωή της με την μητέρα της με λακωνικό χιούμορ και εσωτερικότητα. Παράλληλα περιγράφει το «μακρύ» ταξίδι της από την Αθήνα στο Μόναχο, ένα ταξίδι στο άγνωστο που διαρκεί κάτι λιγότερο από μισό αιώνα, το οποίο την προίκισε με μια δεύτερη πατρίδα και μια ακόμα «αναβλύζουσα πηγή γεμάτη ιστορίες».

«Όταν σου έδειξα τον ήχο του κόσμου», Ελένη Τορόση, εκδόσεις Πατάκη.