Το αριστούργημα της Edith Wharton για τη σεξουαλική αφύπνιση μιας νεαρής γυναίκας στην Αμερική της δεκαετίας του ’20  κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Η Ίντιθ Γουόρτον είναι περισσότερο γνωστή για το (μεταγενέστερο) «Τα χρόνια της αθωότητας» για το οποίο έλαβε και το Βραβείο Πούλιτζερ Λογοτεχνίας. Όμως το «Καλοκαίρι» ήταν το έργο που η ίδια αγαπούσε περισσότερο. Σκανδαλώδες για τα ήθη της εποχής (1917), επαναστατικό ως σύλληψη και εκτέλεση, περιγράφει για πρώτη φορά στα αμερικανικά χρονικά τη γυναικεία κατάσταση και ψυχολογία με όρους ρεαλιστικούς, χωρίς ωραιοποιήσεις και απλοποιήσεις.

Το «Καλοκαίρι» αφηγείται την ιστορία της Τσάριτι Ρόγιαλ, μιας νεαρής κοπέλας με περήφανο και ανεξάρτητο χαρακτήρα, που ζει σε μια φτωχή επαρχιακή πόλη υιοθετημένη από μια τοπική οικογένεια. Όταν ο νεαρός αρχιτέκτονας Λούσιους Χάρνεϊ θα επισκεφτεί τη μικρή πόλη για μια επιστημονική μελέτη, η δεκαοκτάχρονη Τσάριτι θα τον ερωτευτεί και θα ξεκινήσει πια παθιασμένη σχέση μαζί του.

Σπάζοντας την παράδοση των γυναικείων ρομαντικών μυθιστορημάτων, η Τσάριτι, μια ηρωίδα με χαρακτηριστικά σύγχρονης γυναίκας, αντιστέκεται µε αξιοπρέπεια στην πίεση των κοινωνικών συμβάσεων, απόλυτα συμφιλιωμένη με τα συναισθήματα και τη σεξουαλικότητά της.

«Καλοκαίρι», Edith Wharton, Εκδόσεις Παπαδόπουλος