Επτά δοκίμια από σημαντικούς επιστήμονες και πολιτικούς, γνώστες της σύγχρονης τουρκικής πραγματικότητας, οι οποίοι αναλύουν τις δυνάμεις που έδρασαν τις τελευταίες δεκαετίες στη γείτονα χώρα

  • «Ατατούρκ και Ναζί» του Stefan Ihrig από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Ευανάγνωστο και αποκαλυπτικό το βιβλίο επικεντρώνει στην ιδεολογική συγγένεια ανάμεσα στον ναζισμό και τον κεμαλισμό, επισημαίνοντας τις κοινές παραμέτρους των δύο καθεστώτων καθώς και την φιλική σχέση που ανέπτυξαν.
  • «Η δεύτερη μεταπολίτευση στην Τουρκία – Ρετζέπ Ερντογάν» του Χρήστου Ν. Τεάζη από τις εκδόσεις Πατάκη. Η καταγωγή του κόμματος του Ερντογάν από τις δυνάμεις εκείνες που καταδικάστηκαν στο περιθώριο με την επικράτηση του κεμαλισμού είναι το θέμα του βιβλίου του λέκτορα Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, Χρήστου Τεάζη.
  • «Σύμμαχοι αλλά όχι φίλοι: ΗΠΑ-Τουρκία, 1979-2000» της Εκάβης Αθανασοπούλου από τις εκδόσεις Επίκεντρο. Η νέα ισορροπία στις σχέσεις των δύο χωρών μπαίνει στο στόχαστρο της καθηγήτριας Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • «Ο μετασχηματισμός της Τουρκίας. Από την κεμαλική κυριαρχία στον ισλαμικό νεοφιλελευθερισμό» του Νίκου Μούνδουρου από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια. Πώς μπορούν να συνυπάρξουν η μαντήλα με την επιχειρηματική ανάπτυξη; Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση από έναν πολύ καλό γνώστη του τουρκικού «παζλ».
  •  «Οργισμένο έθνος» του Κερέμ Οκτέμ από τις εκδόσεις Ευρασία. Ένα συναρπαστικό βιβλίο για την Τουρκία από το 1989, που παρακολουθεί τις εξελίξεις, κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και διπλωματικές, που συντελέστηκαν στη γειτονική χώρα το τελευταίο τέταρτο και επιχειρεί να τις συνθέσει σε ένα κατανοητό ανάγνωσμα.
  • «Ποια Τουρκία; Ποιοι Τούρκοι;» του Φράγκου Φραγκούλη από τις εκδόσεις Λιβάνη. Μια «προσωπική» ανάγνωση της πρόσφατης ιστορίας από έναν άνθρωπο που υπηρέτησε στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα.
  • «Το στρατηγικό βάθος. Η διεθνής θέση της Τουρκίας» του Αχμέτ Νταβούτογλου, από τις εκδόσεις Πατάκης. Ένα αναμενόμενα «δύσκολο» βιβλίο που επιχειρεί να προσδιορίσει του άξονες της σύγχρονης τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Διπλά ενδιαφέρον μετά από τα πρόσφατα γεγονότα.