Το κωμικοτραγικό αριστούργημα του Φιόντορ Ντοστιγιέφσκη κυκλοφορεί σε νέα αναστοιχειοθετημένη έκδοση από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Σε όλη του τη ζωή και το έργο ο Ντοστογιέφσκη υπήρξε αμείλικτος παρατηρητής των ανθρώπων. Η κατάστασή τους, ο τρόπος λειτουργίας του μυαλού τους, τα λάθη και τα πάθη τους δεν έπαψαν ποτέ να τον συναρπάζουν. Ίσως επειδή, πίσω από τα καμώματά τους, διέκρινε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο, την αμέριστη δίψα του ανθρώπου για κάτι άπιαστο που τον οδηγεί στα πιο απονενοημένα διαβήματα.

Στον «Αιώνιο σύζυγο», ένα από τα λιγότερο γνωστά έργα του, ο Ντοστογιέφσκη, η ανθρώπινη τραγωδία έχει μια σαφώς κωμική διάσταση. Δύο άντρες που δεν βρίσκονται στην πρώτη τους νεότητα συναντιόνται μετά από καιρό στην Αγία Πετρούπολη. Ο ένας είναι κομψός, γοητευτικός, αρεστός στις γυναίκες, εργένης που ζει από κληρονομιές. Ο άλλος είναι άχρωμος, άχαρος και –πρόσφατα- χήρος. Τους δυο τους συνδέει η συγχωρεμένη σύζυγος του δεύτερου, μια γυναίκα αμφιβόλου ήθους που είχε σωρεία εραστών στη διάρκεια του γάμου της, ανάμεσά τους και τον κοσμοπολίτη Αλέξη Ιβάνοβιτς Βελτσάνινοφ, και ένα παιδί που μπορεί να είναι του ενός, μπορεί να είναι και του άλλου.

Η σχέση των δύο ανδρών διέρχεται από διάφορα στάδια. Το μίσος του απατημένου συζύγου (Παύλος Παύλοβιτς Τρουσότσκη) προς τον αντίζηλο συγκρούεται με την ανάγκη του να υποτάσσεται πάντα στη θέληση της γυναίκας του και η επίθεση φιλίας που εξαπολύει εξελίσσεται κωμικοτραγικά έως τη στιγμή που ο «σύζυγος» επιχειρεί να δολοφονήσει τον «εραστή».  

Η επόμενη συνάντηση των δύο «αιώνιων» αντιπάλων θα συμβεί μετά από κάποιον καιρό όταν οι συνθήκες ζωής των δύο ανδρών θα έχουν μεταβληθεί. Ο Αλέξης Ιβάνοβιτς Βελτσάνινοφ έχει εξασφαλίσει την συνέχιση της «ευζωίας» του –έχει κερδίσει μια δική για κτηματικές διαφορές- ενώ ο Παύλος Παύλοβιτς Τρουσότσκη έχει παντρευτεί ξανά. Και η νέα σύζυγός του προσκαλεί τον φίλο και αντίζηλό του να τους επισκεφτεί.

Ο Ντοστογιέφσκη περιγράφει τους δύο ήρωές του εξονυχιστικά, με διάθεση κατανόησης και υπόγειο χιούμορ. Και παρότι στην αρχή ο πρωταγωνιστής μοιάζει να είναι αδιαμφισβήτητα ο Παύλος Παύλοβιτς Τρουσότσκη, ο άνθρωπος που η μοίρα όρισε να υποτάσσεται αδιαμαρτύρητα στις γυναίκες της ζωής του, από ένα σημείο και μετά οι προσωπικότητες και οι ρόλοι των δύο ανδρών γίνονται συμπληρωματικοί και ο «Αιώνιος σύζυγος» γίνεται… δύο.

Η νέα αναστοιχειοθετημένη έκδοση της νουβέλας από τις εκδόσεις Γκοβόστη είναι ένα απροσδόκητο καλοκαιρινό δώρο για τη βιβλιοθήκη μας.