Τα 10 καλύτερα βιβλία τελευταίας εσοδείας για να γίνουμε πιο σωστοί γονείς, σύντροφοι, ασθενείς, εργαζόμενοι και αναγνώστες

Ο Αύγουστος, μήνα διακοπών και ραστώνης, προσφέρεται για ανάγνωση και περισυλλογή, μακριά από τους περισπασμούς, ευχάριστους και δυσάρεστους, της υπόλοιπης χρονιάς. Ξεχωρίσαμε για εσάς δέκα βιβλία που, χωρίς να ανήκουν κατ’ ανάγκη στην κατηγορά των βιβλίων αυτοβοήθειας, εμπνέουν, απαντούν σε  απορίες και προβληματίζουν θετικά.

  1. Μαθήματα ζωής από τον Νίτσε, John Armstrong, εκδ. Πατάκη.  Όπως και τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς «School of Life» του ίδιου συγγραφέα έτσι και αυτό παίρνει αφορμή από τις βασικές αρχές της διδασκαλίας του φιλόσοφου για να μιλήσει για πράγματα απτά και καθημερινά: τις προτεραιότητές μας, τις αξίες και τις επιλογές μας.
  2. Χτίζοντας μια αυτοκρατορία – Η αυτοβιογραφία του ιδρυτή της Nike, Phil Knight, εκδόσεις Ψυχογιός. Σε αφηγηματικό στυλ, το βιβλίο της ζωής του γνωστού επιχειρηματία ενδείκνυται ως ανάγνωσμα για εκείνους που οραματίζονται μια λαμπρή σταδιοδρομία στον χώρο των επιχειρήσεων.
  3. Παιδιά και γονείς στο «ρινγκ» του σχολείου, Ντίνα Πετροπούλου-Μαριλού Λαμπροπούλου, εκδόσεις Άγκυρα. Επίκαιρο και αποκαλυπτικό, απαραίτητο ανάγνωσμα για εκείνους που έχουν παιδιά τα οποία θα διαβούν τον Σεπτέμβριο την πόρτα του σχολείου.
  4. Κλέψε σαν καλλιτέχνης: Η μέθοδος, Austin Kleon, KeyBooks. Η κλοπή δεν είναι πάντα καταδικαστέα. Ιδιαίτερα, όταν το «κλοπιμαίο» αποτελεί πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.
  5. Η κοινωνία της κόπωσης, Μπιουνγκ-Τσουλ Χαν, εκδόσεις Opera. Είστε μονίμως πτώμα; Μήπως είστε κι εσείς θύμα της ψευδαίσθησης πως, όταν κανείς θέλει, όλα γίνονται; Διαβάστε πως αυτή η ψευδαίσθηση απειλεί την ψυχική υγεία μας και μας κάνει λιγότερο παραγωγικούς και αποτελεσματικούς  κάθε μέρα που περνά και… λάβετε μέτρα.
  6. Η κρυφή γοητεία του εντέρου, Giulia Enders, εκδόσεις Πατάκη. Ανήκει στην σπάνια κατηγορία των ιατρικών best-seller που είναι ταυτόχρονα κατανοητά και ευχάριστα στην ανάγνωση. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά κατατοπιστικό και χρήσιμο για εκείνους και εκείνες που ενδιαφέρονται για την υγεία τους και… τη γραμμή τους.
  7. Πειθαρχία και τιμωρία, Judy Arnall, εκδόσεις Μάρτης. Από έναν εκδοτικό οίκο που ειδικεύεται στο –εξαιρετικό- παιδικό βιβλίο, ένα ανάγνωσμα – οδηγός για νέους γονείς.
  8. Από πού έρχονται οι καλές ιδέες, Steven Johnson, εκδόσεις Πεδίο. Από ένα σύμβουλο επιχειρήσεων διαδικτύου και νέων τεχνολογιών, ένα βιβλίο για όλους εκείνους που ξύνουν εναγωνίως το κεφάλι τους σε αναζήτησης της ΙΔΕΑΣ. Γραμμένο με γνώση και χιούμορ.
  9. Γράμματα στην Κλαούντια, Χόρχε Μπουκάι, εκδόσεις Opera. Από την διάσημο αργεντίνο ψυχολόγο και συγγραφέα, ένα βιβλίο εξομολογητικό, γραμμένο υπό μορφή επιστολών προς τη φίλη και ασθενή του Κλαούντια. Μικρές διαλέξεις για τον έρωτα, την αγάπη, τη φιλία, την οικογένεια και τις «αμαρτίες» στις οποίες όλοι υποπίπτουμε.
  10. Η χρησιμότητα των άχρηστων γνώσεων, Nuccio Ordine, εκδόσεις Άγρα. Ο ιταλός φιλόσοφος και πανεπιστημιακός δάσκαλος –τον ακούσαμε τον χειμώνα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών- για την αναγκαιότητα της γνώσης στη ζωή μας. Της γνώσης πάνω στην οποία συγκροτείται η μνήμη και η ταυτότητά μας.