Οκτώ βιβλία για γίνουμε καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί γονείς

Έφτασε εκείνη η εποχή του χρόνου κατά την οποία οι ανησυχίες των γονιών αναζωπυρώνονται, κυρίως εν όψει σχολικής  χρονιάς. Φταίει η επιστροφή των μεγάλων στις δουλειές τους που τους γεμίζει με ενοχές, φταίει επίσης η συνειδητοποίηση πως τα παιδιά μεγάλωσαν και η αυξημένη έκθεσή τους στο εξωτερικό περιβάλλον (σχολείο, παρέες, ίντερνετ, κ.λπ.) που τροφοδοτούν το άγχος και δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για ενδοοικογενειακές συγκρούσεις και δυσλειτουργίες. Όμως, ευτυχώς, υπάρχουν τα βιβλία. Δεν υποκαθιστούν τους ειδικούς –όπου αυτοί είναι απαραίτητοι-, όμως ανοίγουν δρόμους για να βάλουμε σε σειρά τις σκέψεις και τα αισθήματά μας και λειτουργούν συμβουλευτικά στα μικρά και στα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας.

Προτείνουμε:

  1. «Τα παιδιά μας, αυτοί οι μικροί φιλόσοφοι» των Isabelle Gravillon και Nicol Prieur  από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Μια ψυχολόγος και φιλόσοφος και μια δημοσιογράφος απαντούν στις απορίες των γονιών για τα… ερωτήματα των παιδιών. Από τον έρωτα ως τον θάνατο. Θα κυκλοφορήσει στα τέλη του Σεπτέμβρη.
  2. «Βάλτε τέλος στους καβγάδες με τα παιδιά σας» των Αντέλ Φέιμπερ και Ιλέιν Μάζλις από τις εκδόσεις Πατάκη. Ρεαλισμός, συνέπεια και σεβασμός είναι οι τρεις άξονες πάνω στους οποίους βασίζεται η στρατηγική επικοινωνίας που προτείνουν οι δύο γνωστές συγγραφείς. Με απλές, πρακτικές υποδείξεις.
  3. «Ρίζες και φτερά-γράμματα σε γονείς» της Ανθής Δοξιάδη από τις εκδόσεις Ποταμός. Η ψυχολόγος, συγγραφέας και δημοσιογράφος, πρωτοπόρος στην Ελλάδα σε ένα «απελευθερωτικό» κείμενο, ιδιαίτερα για τους γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας.
  4. «Για το καλό των παιδιών» της Χριστίνας Βλαχούτσικου από τις εκδόσεις Νήσος. Ένα διαφορετικό βιβλίο βασισμένο στα ευρήματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε συνοικία της Αθήνας για το πώς μεγαλώσαμε και πώς αυτό επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουμε τα παιδιά μας.  
  5. «Χρειάζονται όρια τα παιδιά (Χρήσιμες συμβουλές για να μην γίνουν να παιδιά σας ‘μικροί τύραννοι’)» της Gerlinde Unverzagt από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Αν είχατε αμφιβολίες για την αναγκαιότητα της τήρησης κανόνων σε μια οικογένεια, το βιβλίο αυτό θα τις διαλύσει.
  6. «Παιδιά και γονείς στο ‘ρινγκ’ του σχολείου» της Ντίνας Πετροπούλου και της Μαριλούς Λαμπροπούλου από τις εκδόσεις Άγκυρα. Απαραίτητο ανάγνωσμα για τους γονείς στο κατώφλι μιας ακόμα σχολικής χρονιάς.
  7. «Παιδική διατροφή και ανάπτυξη» του Γιώργου Μηνούδη από τις εκδόσεις Κέδρος. Ο γνωστός κλινικός διατροφολόγος παραδίδει απλά μαθήματα σωστής διατροφής για να μεγαλώσουμε γερά παιδιά.
  8. «Γονείς, παιδιά και ΜΜΕ» της Βασιλικής Παππά από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Αν και κυκλοφόρησε το 2008, το θέμα που πραγματεύεται είναι ουσιώδους σημασίας και δεν του έχει δοθεί η προσοχή που του αναλογεί.