Το τελευταίο μυθιστόρημα του Tristan Garcia «Φαμπέρ. Ο καταστροφέας» είναι μια απόπειρα χαρτογράφησης των ονείρων και των προσδοκιών των ευρωπαίων millennials

«Ήμαστε παιδιά της μεσαίας τάξης μιας μεσαίας χώρας της Δύσης, δυο γενιές μετά από έναν πόλεμο κερδισμένο, μια γενιά μετά από μια επανάσταση χαμένη. Δεν ήμαστε ούτε φτωχοί ούτε πλούσιοι, δεν νοσταλγούσαμε την αριστοκρατία, δεν ονειρευόμαστε καμιά ουτοπία και η δημοκρατία μάς ήταν αδιάφορη. Μας μόρφωσαν και μας διαμόρφωσαν τα βιβλία, οι ταινίες, τα τραγούδια – η υπόσχεση ότι θα γίνουμε αυτόνομα άτομα. Νομίζω ότι είχαμε το δικαίωμα να περιμένουμε μια ζωή διαφορετική. Όμως για να επιβιώσουμε όπως όλος ο κόσμος, όταν ενηλικιωθήκαμε, καταλάβαμε ότι επρόκειτο απλώς να δουλέψουμε κι εμείς, όπως οι προηγούμενοι».

Ο Φαμπέρ επιστρέφει στο Μορναί, τη μικρή επαρχιακή πόλη όπου μεγάλωσε, τριάντα χρονών. Εκείνος που το όνομά του ήταν η υπόσχεση για κάτι μεγάλο ήταν ένας ξοφλημένος, ένας άνθρωπος που είχε διαψεύσει τις ελπίδες όλων. Όμως, σε αντίθεση με τους φίλους των παιδικών και των πρώτων εφηβικών χρόνων του, τη Μαντλέν και  τον Μπαζίλ, που αποδέχτηκαν την απόλυτη ουσία της επαρχίας, το «μέτριο» σε όλα τα πράγματα, παραδέρνει, ενσαρκώνοντας τα χαμένα όνειρα των εικοσάρηδων της δεκαετίας του 2000.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα Tristan Garcia, «αν το μυθιστόρημα είναι πετυχημένο, στο τέλος ο αναγνώστης θα θέλει να σώσει κάτι από τον Φαμπέρ».

Φαμπέρ. Ο καταστροφέας, Tristan Garcia, εκδόσεις Πόλις