Πέντε ιστορίες στην κόψη του ξυραφιού, πέντε «Βενετσιάνικες Βινιέτες», από την πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέα Αντωνία Πανταζοπούλου-Σακελλαρίου

Στο Κάμπο ντέι Μόρι (πλατεία των Μαυριτανών) της Γαληνοτάτης ο χρόνος παγώνει. Από ένα παιχνίδι της τύχης βρίσκονται εκεί:

Ο γιατρός Λουτζάνι, που έζησε όλη του τη ζωή στο γκέτο των Εβραίων της πόλης, κατηγορούμενος για τον θάνατο ενός Βενετού αριστοκράτη τον οποίο προσπαθούσε να γιατρέψει.

Ο Παύλος Ιακωβίδης, που ζωγραφίζει στα χνάρια του Τιντορέτο προσπαθώντας να ξεχάσει την Ελένη, την οποία μαχαίρωσε από έρωτα στη Θεσσαλονίκη το 1908.

Η γυναίκα που στέκεται στην αυλή της Παναγίας των Θαυμάτων και θυμίζει τη φτωχή Μανουελίτα, που δεν ταξίδεψε ποτέ, μόνο περπατούσε με τα σακατεμένα της πόδια, ξεκομμένη από τα καραβάνια των προσφύγων, για να ξεφύγει από τους στρατιώτες της Εθνοφυλακής στη Σεβίλη, μετά το τέλος του Ισπανικού Εμφυλίου το 1939.

Ο αστυνόμος Ντινόπουλος, που ήρθε από την Πελοπόννησο το 1964, όταν έχασε τη γυναίκα του Αμαλία, και πίνει αψέντι κοντά στον Άγιο Γεώργιο των Γραικών.

Η Σιμόν που θα ταξίδευε στη Βενετία, αλλά αυτό δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, μια και όταν το 2005 ο τυφώνας Κατρίνα κατέστρεψε τη Νέα Ορλεάνη, όλα τα θυμωμένα καβούρια του κόσμου τρύπωσαν μέσα στο μυαλό της.

Πέντε ετερόκλητες ιστορίες, πέντε ανθρώπινες διαδρομές που διασταυρώνονται στο χωνευτήρι της Βενετίας.

«Βενετσιάνικες Βινιέτες», Αντωνία Πανταζοπούλου-Σακελλαρίου, εκδόσεις Κέδρος.