Οι προγραμματισμένες ομιλίες του βραβευμένου με Πούλιτζερ συγγραφέα με αφορμή την κυκλοφορία του νέου βιβλίου του «Ημέρα Ανεξαρτησίας» σε Αθήνα (10/10) και Θεσσαλονίκη (12/10) δεν θα πραγματοποιηθούν

Ο Φρανκ Μπάσκομπ, στον απόηχο ενός διαζυγίου και του τέλους της καριέρας του ως αθλητικογράφου, έχει μπει στην «Υπαρξιακή Περίοδο» της ζωής του, πουλώντας ακίνητα στο Νιου Τζέρζι και προσπαθώντας να βαδίσει στο τεντωμένο σκοινί της ομαλότητας. Ωστόσο, στη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου που συμπίπτει με την εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου, ο Φρανκ καλείται ξαφνικά να αντιμετωπίσει την περιπλοκότητα της ζωής. Η Ημέρα Ανεξαρτησίας είναι μια συγκινητική και ανυπέρβλητα διασκεδαστική οδύσσεια διά μέσου της Αμερικής και της πολυεπίπεδης συνείδησης μιας από τις πλέον συναρπαστικές λογοτεχνικές ενσαρκώσεις της, δοσμένης από την πένα ενός μυθιστοριογράφου που διαθέτει εξαιρετική ενσυναίσθηση και αντίληψη.

Ο Ρίτσαρντ Φορντ γεννήθηκε στο Τζάκσον του Μισσισσιππή το 1944. Έχει γράψει, μεταξύ άλλων, τα μυθιστορήματα The Sportswriter (1986), The Lay of the Land (2006, Η χώρα, όπως είναι, Εκδόσεις Πατάκη, 2010). Canada (2012, Καναδάς, Εκδόσεις Πατάκη, 2014), Let Me Be Frank With You (2014) και τις συλλογές διηγημάτων Rock Springs (1987) και A Multitude of Sins (2002). Το Independence Day (1996, Ημέρα Ανεξαρτησίας, Εκδόσεις Πάτακη, 2016) βραβεύτηκε με το βραβείο Pulitzer και το βραβείο ΡΕΝ/Faulkner, και είναι η πρώτη φορά που ένα βιβλίο κερδίζει και τα δύο βραβεία. Ο Καναδάς απέσπασε το βραβείο Andrew Carnegie for Excellence in Fiction στις ΗΠΑ, το Athens Prize for Literature του περιοδικού (δέ)κατα στην Ελλάδα, το βραβείο Femina Étranger στη Γαλλία, όπου ανακηρύχθηκε (από το περιοδικό Livres Hebdo) το πρώτο στις προτιμήσεις των βιβλιοπωλών μεταφρασμένο βιβλίο για την ίδια χρονιά. Επίσης, ξεχώρισε ως ένα από τα 20 καλύτερα βιβλία σε όλες τις κατηγορίες στην Ισπανία το 2013 (εφ. El País), ενώ τον Οκτώβριο του 2016 του απονέμεται στη Μαδρίτη το Princess of Asturias Award. Ο Ρίτσαρντ Φορντ ζει με τη γυναίκα του, Κριστίνα Φορντ, στην πολιτεία του Μέιν.

«Ημέρα Ανεξαρτησίας», Ρίτσαρντ Φορντ, εκδόσεις Πατάκη