Ο τόμος που θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης είναι αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου

Η έκδοση που θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου (ώρα 18:00) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε μια εκδήλωση που θα συντονίσει η δημοσιογράφος Έλλη Στάη είναι η πιο εμπεριστατωμένη επιστημονική εργασία που κυκλοφορεί για την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Αποτέλεσμα του ερευνητικού έργου 26 καθηγητών και 26 μεταπτυχιακών και αποφοίτων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, που δρομολογήθηκε τον Ιανουάριο του 2012 και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2013 όταν η σχετική μελέτη κατατέθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αντλεί στοιχεία από τα αρχικά κείμενα του ερευνητικού έργου, αλλά επιπλέον εμπλουτίζεται με πρόσθετα δεδομένα για την αρχιτεκτονική των σχολικών κτηρίων της Κωνσταντινούπολης.

Η έκδοση που διακρίνεται για την πλούσια εικονογραφική τεκμηρίωση, προερχόμενη από διεθνή αρχεία και βιβλιοθήκες, θα παρουσιάσει η Βίλμα Χαστάογλου ‒ Μαρτινίδη, ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ, η οποία επιμελήθηκε τα κεφάλαια για την ιστορική ανάλυση, τεκμηρίωση και αποτύπωση, και η Σάσα Λαδά, ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ, η οποία επιμελήθηκε τα κεφάλαια με τις προτάσεις για αποκατάσταση, επανάχρηση και ανάδειξη του κτηρίου της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Επίσης, θα συμμετάσχουν ο Σάββας Τσιλένης, δρ. αρχιτέκτων από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ο Κώστας Γαβρόγλου, ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, και ο Κώστας Καρράς, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η εκδήλωση παρουσίασης του τόμου θα αρχίσει με την ανάγνωση χαιρετισμού του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Ακολούθως, θα απευθύνουν χαιρετισμό ο δρ. Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης, Μητροπολίτης Προύσης, ο Νικόλαος Μαρινάκος, υπεύθυνος χορηγιών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ο Γιάννης Μυλόπουλος, καθηγητής του ΑΠΘ και πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ, και η Αλέκα Αλεξοπούλου, διευθύντρια του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΑΠΘ για την προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων πολιτισμού.

Σημείωση: Η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η οποία έκλεισε με απόφαση των τουρκικών αρχών το 1971, ήταν η κύρια θεολογική σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης και επί σειρά αιώνων αποτέλεσε σύμβολο της Ορθοδοξίας. Οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στη Χάλκη, ένα από τα Πριγκηπονήσια, στη Θάλασσα του Μαρμαρά, νότια της Κωνσταντινούπολης.

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & Παραλία, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 895800, www.tch.gr