Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του Χίτλερ που του επέτρεψαν να ενσαρκώσει τα όνειρα και τις ελπίδες εκατομμυρίων Γερμανών είναι το θέμα του τελευταίου βιβλίου του συγγραφέα και παραγωγού ιστορικών ντοκιμαντέρ Laurence Rees

Ο Αδόλφος Χίτλερ, το πρόσωπο και η ιστορία, είναι σε μεγάλο βαθμό γνωστά. Ο καταπιεστικός πατέρας, η αποτυχημένη προσπάθεια για καλλιτεχνική σταδιοδρομία, η δηλητηριώδης ατμόσφαιρα των τελευταίων χρόνων της αυστρουγγρικής αυτοκρατορία που εισέπνευσε στη Βιέννη, ο μισανθρωπισμός... Όμως, τίποτε από τα παραπάνω δεν εξηγεί την ολέθρια γοητεία που ο συγκεκριμένος άνθρωπος άσκησε για είκοσι και πλέον χρόνια στους συμπατριώτες του –το αντίθετο. Το παράφορο μίσος του, η καχυποψία του προς τους πάντες, η δίψα του για εξουσία, η πολιτική αμάθειά του, η αδυναμία του να διατηρήσει ακόμα και μια κατ’ επίφαση φυσιολογική ανθρώπινη σχέση, είναι ιδιότητες αταίριαστες για έναν ηγέτη που κάθε εμφάνισή του προκαλεί φαινόμενα μαζικής υστερίας. Ακόμα και αν οι συνθήκες είναι ώριμες και το πλήθος περιμένει με λαχτάρα τον Μεσσία που θα βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα τα οποία σφράγισε η Συνθήκη των Βερσαλλιών…

Η αντίφαση αυτή τράβηξε την προσοχή του Laurence Rees, συγγραφέα και παραγωγού ιστορικών ντοκιμαντέρ, μόνιμου συνεργάτη του BBC, ο οποίος εντόπισε σε αυτό το σημείο ένα κενό στην ιστορική έρευνα. Ένα κενό που επιχειρεί να καλύψει με το βιβλίο του «Το σκοτεινό χάρισμα του Αδόλφου Χίτλερ» -προηγήθηκε το ντοκιμαντέρ με τον ίδιο τίτλο το 2012.

Το «Σκοτεινό χάρισμα του Αδόλφου Χίτλερ» αποτελεί φυσική εξέλιξη μιας εικοσαετούς συγγραφικής και ερευνητικής εργασίας γύρω από το Τρίτο Ράιχ και αποτελεί μια εξαιρετικά διεισδυτική μελέτη του ανθρώπου, της προσωπικότητας και της ψυχοσύνθεσής του. Είχαν προηγηθεί τα βιβλία «Οι Ναζί: Το δίδαγμα της Ιστορίας (Εκδόσεις Πατάκη, 2008), καθώς και τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Ναζί στο βιβλίο του «Άουσβιτς: Οι Ναζί και η τελική λύση» ,(Εκδόσεις Πατάκη, 2006).

«Όπως πάντα, ο Laurence Rees θέτει τα σωστά ερωτήματα και παρέχει εξαιρετικές απαντήσεις. Συνδυάζοντας με ιστορικά ντοκουμέντα τις προφορικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν από πρώτο χέρι τα γεγονότα, ρίχνει άπλετο φως στο φαινόμενο της λατρείας του Χίτλερ από εκατομμύρια Γερμανούς, πάνω στην οποία θεμελιώθηκε η “χαρισματική εξουσία” του».

Ian Kershaw

Το σκοτεινό χάρισμα του Αδόλφου Χίτλερ, Laurence Rees, εκδόσεις Πατάκη.