Μια διεξοδική ανάλυση της ευρωπαϊκής οικονομικής και πολιτικής κρίσης από έναν «πρωταγωνιστή» των γεγονότων των τελευταίων χρόνων και οικονομολόγο διεθνούς εμβέλειας

Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου Κολούμπια γράφει στο τελευταίο βιβλίο του, «Ευρώ. Πώς ένα κοινό νόμισμα απειλεί το μέλλον της Ευρώπης» (εκδ. Παπαδόπουλος), πως το γεγονός ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν ίσως ο μόνος οικονομολόγος μεταξύ των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης με τους οποίους διαπραγματεύονταν, δεν διευκόλυνε την κατάσταση.

Ένας παραπάνω λόγος λοιπόν για να δούμε αναλυτικά τις θέσεις του Γιάνη Βαρουφάκη για την κρίση χρέους στην Ευρώπη, τις αρχές και τις αιτίες των σημερινών αδιεξόδων, όπως αυτές αποκρυσταλλώνονται στο τελευταίο βιβλίο του «Η αρπαγή της Ευρώπης. Οι ρίζες της καταστροφικής διαχείρισης μιας αναπόφευκτης κρίσης» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Δυο λόγια για το βιβλίο:

Η συστηµατική άρνηση των πραγµατικών αιτίων της ευρωπαϊκής κρίσης γέννησε µια τιτάνια µάχη µε θύµατα την ακεραιότητα και την ψυχή της Ευρώπης. Στη µάχη αυτή ηττώνται καθηµερινά οι δυνάµεις της λογικής και του ανθρωπισµού και θριαµβεύουν ο αυταρχισµός, η ανισότητα, µία µορφή δήθεν λιτότητας που υπονοµεύει την ίδια της τη λογική. Ως αποτέλεσµα, οι φυγόκεντρες δυνάµεις που αποδοµούν την Ευρωπαϊκή  Ένωση ενισχύονται – µε το Brexit να δίνει απλά πρόγευση του τι θα ακολουθήσει. Το αποτέλεσµα αυτής της τιτάνιας σύγκρουσης όχι µόνο θα κρίνει το µέλλον της ηπείρου µας, αλλά και θα αποδειχθεί κρίσιµο για την υφήλιο. Η νίκη του ορθολογισµού, της ελευθερίας, της δηµοκρατίας και του ανθρωπισµού στην Ευρώπη είναι, άλλη µια φορά, διακύβευµα για όλον τον κόσµο.

Στο νέο του βιβλίο, ο Γιάνης Βαρουφάκης αφηγείται τη δηµιουργία της ευρωζώνης πάνω στα ερείπια του εντυπωσιακού µεταπολεµικού οικονοµικού συστήµατος που έστησαν, ως επέκταση του Νιου Ντηλ, οι επίγονοι του προέδρου Ρούσβελτ. Αντίθετα µε εκείνη τη νοµισµατική και οικονοµική ένωση (το Μπρέτον Γουντς), η ευρωζώνη οικοδοµήθηκε σαθρά, µε τρόπο που τη µετέτρεψε γρήγορα σε πυραµιδικό σχήµα (ιδιωτικού και δηµόσιου) χρέους, µε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία στον ρόλο του µονίµως αφερέγγυου δανειο­λήπτη.

Το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη «Η αρπαγή της Ευρώπης» σκύβει προσεκτικά και µεθοδικά πάνω στην πρόσφατη ευρωπαϊκή µας ιστορία, παραθέτοντας εφικτές λύσεις και αναδεικνύοντας τη µεταµοντέρνα έκδοση της δεκαετίας του 1930 που καραδοκεί εάν κάνουµε το λάθος να πιστέψουµε πως οι µόνες µας επιλογές είναι είτε η υποταγή στις διάφορες τρόικες είτε η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αρπαγή της Ευρώπης. Οι ρίζες της καταστροφικής διαχείρισης μιας αναπόφευκτης κρίσης, Γιάνης Βαρουφάκης, Εκδόσεις Πατάκη