«Ο πουλημένος» του Πωλ Μπέιτι, φετινού νικητή του Man Booker Prize 2016, κυκλοφορεί στις 21 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Καστανιώτη

Ο Πωλ Μπέιτι πέτυχε μια σημαντική πρωτιά για τη σύγχρονη αμερικανική πεζογραφία. Είναι ο πρώτος αμερικανός συγγραφέας που τιμάται με το «βαρύτιμο» Man Booker Prize, τη σημαντικότερη ετήσια λογοτεχνική διάκριση στον αγγλόφωνο κόσμο, και ένας από τους μετρημένους στα δάχτυλα που βραβεύτηκαν για τις επιδόσεις τους στη σάτιρα.

Η απονομή πραγματοποιήθηκε στο Γκίλντχολ του Λονδίνου χθες, Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016, μετά από την ομόφωνη απόφαση των κριτών. Η Αμάντα Φόουρμαν, η πρόεδρος της επιτροπής, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το βιβλίο του Πωλ Μπέιτι είναι ένα μυθιστόρημα για την εποχή μας. Μια σύγχρονη σάτιρα, ακούραστη και ευφάνταστη, το χιούμορ της οποίας μεταμφιέζει επιμελώς τη ριζοσπαστική σοβαρότητα του συγγραφέα της. Ο Πωλ Μπέιτι εξουδετερώνει με τρόπο αχαλίνωτο τις πάσης φύσεως ‘ιερές αγελάδες’ βάζοντάς στο στόχαστρό του τα φυλετικά και πολιτικά ταμπού με οξύνοια, ζωντάνια και αμεσότητα. Το μυθιστόρημα του Πωλ Μπέιτι ανήκει σε μία πολύ σπάνια κατηγορία βιβλίων: είναι ένα σατιρικό μυθιστόρημα, ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, το οποίο επιχειρεί μια καταβύθιση στην καρδιά της σύγχρονης αμερικανικής κοινωνίας με μια τέτοια σαρωτική ευστροφία που έχω να δω από τον Σουίφτ ή τον Τουέιν».

Το βιβλίο είχε τιμηθεί το 2015 με το Εθνικό Βραβείο του Κύκλου των Κριτικών στις ΗΠΑ. Στα ελληνικά θα κυκλοφορήσει στις 21 Νοεμβρίου από τις Εκδόσεις Καστανιώτη υπό τον τίτλο «Ο πουλημένος», σε μετάφραση του Νίκου Α. Μάντη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ο αφηγητής –γεννημένος στο «αγροτικό γκέτο» του Ντίκενς, στα νότια περίχωρα του Λος Άντζελες– αποδέχεται μοιρολατρικά τη μοίρα του περιθωρίου. Μεγαλωμένος από τον πατέρα του, έναν αμφιλεγόμενο κοινωνιολόγο, και έχοντας περάσει τα παιδικά του χρόνια ως πειραματόζωο σε αιρετικές ψυχολογικές μελέτες για τον ρατσισμό, πιστεύει πως η πρωτοποριακή εργασία  του πατέρα του –και η συγγραφή ενός βιβλίου που θα κάνει πάταγο όταν κυκλοφορήσει– πρόκειται να επιλύσει όλα τα οικονομικά τους προβλήματα. Όταν όμως αστυνομικοί σκοτώνουν τον πατέρα του, αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι το μόνο που έχει στα χέρια του είναι ο λογαριασμός μιας φτωχικής κηδείας. Παρακινημένος από την εξαπάτηση και την παρακμή του γενέθλιου τόπου του, ο αφηγητής αποφασίζει να διορθώσει άλλο ένα κακό: το Ντίκενς έχει κυριολεκτικώς σβηστεί από τον χάρτη, ώστε να αποφύγει η Καλιφόρνια μια επιπρόσθετη ντροπή. Με τη βοήθεια του πιο διάσημου κατοίκου της περιοχής του –του Χόμινι Τζένκινς, του τελευταίου επιζώντα των «Μικρών Κατεργαραίων», μιας θρυλικής ομάδας παιδιών-θαυμάτων του βωβού κινηματογράφου– αναλαμβάνει μια εξωφρενική πρωτοβουλία: την επαναφορά της δουλείας και του φυλετικού διαχωρισμού, κάτι που θα τον οδηγήσει, ως κατηγορούμενο, στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Ο πουλημένος, Πωλ Μπέιτι, εκδόσεις Καστανιώτη, από 21 Νοεμβρίου