Το ιστορικο-θεολογικό θρίλερ του Barouk Salamé μας ταξιδεύει στις πηγές του ισλάμ με οδηγό ένα αρχαίο χειρόγραφο που σπέρνει γύρω του τον θάνατο

Ο δημοσιογράφος Πωλ Μεζύρ επιστρέφει από την Αφρική κουβαλώντας στις αποσκευές του ένα παλιό χειρόγραφο το οποίο ελπίζει να πουλήσει σε καλή τιμή. Όμως, δεν έχει λάβει υπόψη του την πραγματική αξία του χειρογράφου, που ξυπνάει το ενδιαφέρον μυστικών υπηρεσιών, φανατικών και ανθρώπων με σκοτεινά συμφέροντα. Χωρίς καμία προειδοποίηση, ο Μεζύρ βλέπει φίλους και εχθρούς να πέφτουν νεκροί στον δρόμο του. Το επόμενο θύμα θα είναι ο ίδιος, εκτός αν βρει τρόπο να προστατευτεί και να καταλάβει τι είναι αυτό που κάνει το χειρόγραφο τόσο σημαντικό.

Για να λύσει τον γρίφο, ο δημοσιογράφος θα καταφύγει στον αστυνόμο-φιλόσοφο Σαρφατύ, λόγιος, βαθύ γνώστη του ισλάμ, της Βίβλου και όλων των ανατολικών πολιτισμών. Ο Σαρφατύ βυθίζεται στον συναρπαστικό κόσμο των απαρχών του ισλάμ, της παράδοσης των κωδίκων του, των αινιγμάτων του. Αγνοεί, όμως, ότι μια εντυπωσιακή νεαρή πακιστανή, πανέξυπνη και αδίστακτη, ετοιμάζεται να περάσει τη Γαλλία διά πυρός και σιδήρου προκειμένου να αποκτήσει το πολύτιμο κειμήλιο και να το προσφέρει στη χώρα της.

Ο Μπαρούκ Σαλαμέ (φιλολογικό ψευδώνυμο του Vincent Colonna) μάς ταξιδεύει στις απαρχές του ισλάμ, στο πνεύμα, στη βία, στην ποίηση, στις συγκρούσεις που το διατρέχουν και προσδιορίζουν το μέλλον του. Το αποτέλεσμα είναι ένα τολμηρό μυθιστόρημα που συνδυάζει την ιστορική γνώση και το αστυνομικό σασπένς με λογοτεχνικές αρετές πους δεν τις συναντάμε συχνά.

Συριακή Διαθήκη, Barouk Salamé, εκδόσεις Πόλις.